Uutiset

11.10.2018 12.28

Haravointijätteiden maksuton vastaanotto alkaa 15. lokakuuta

Syksy tuo tullessaan perinteisen haravointijätekampanjan. Haravointijätettä otetaan maksutta vastaan Lounais-Suomen Jätehuollon (LSJH) jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla 15.10.–12.11.2018. Kemiönsaaren lajitteluasema palvelee to klo 13–18, lokakuun loppuun saakka myös ti klo 10–15 sekä la 27.10. klo 10–15.

Haravointijätteenä otetaan vastaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Kaikenlaisia oksia ja risuja voi jätekeskuksiin ja lajitteluasemille tuoda maksutta kampanja-ajan lisäksi ympäri vuoden. Maksuton vastaanotto koskee hyvin lajiteltuja kuormia, jotka tuodaan henkilöautolla, pakettiautolla, peräkärryllä tai kuorma-autolla. Mikäli asukas tuo haravointijätteen lisäksi risuja ja oksia, on materiaalit pidettävä erillään jakamalla kuorma esimerkiksi kahteen osaan. Omenat otetaan vastaan biojätteenä ja niistä veloitetaan hinnaston mukainen maksu.

Isompia haravointijätekuormia, kuten traktorin peräkärrykuormia tai kuorma-autokuormia, vastaanotetaan vain Topinojan jätekeskuksessa Turussa sekä Raision Isosuon, Paraisten Rauhalan ja Salon Korvenmäen jätekeskuksissa. Pienkuormia, kuten henkilöauton peräkärrykuormia tai pakettiautokuormia, voi tuoda kaikkiin vastaanottopaikkoihin.

Hyödynnä haravointijäte puutarhassa

LSJH toimittaa jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla vastaanotetut kotien puutarhajätteet kiertoon. Haravointijätteestä valmistetaan multaa, risuista ja oksista haketta. Molempia tuotteita käytetään viherrakentamisessa. Puutarhajäte on oivallista ravintoainetta, ja ympäristöystävällisin hyödyntämistapa olisikin sen käyttäminen hyödyksi jo jätteen syntypaikalla– omassa kotipuutarhassa.

Haravointijätteen voi esimerkiksi ajaa kuivalla kelillä ruohonleikkurilla pieneksi silpuksi pihanurmelle. Puista putoavat lehdet ja nurmikonleikkuujäte ovat arvokasta ravintoa maaperälle. Puiden leikkuujätteet taas voi silputa oksaleikkurilla maanpeitteeksi ja -parannusaineeksi tai katteeksi istutuksille. Näin menettelemällä ravinteet saadaan kiertoon heti omalla pihalla.

Ohjeet haravointijätteiden sekä risujen ja oksien tuojalle:

  • Haravointijätteeksi lasketaan lehdet, havunneulaset, ruoho ja kävyt. Risut ja oksat (myös piikkiset oksat kuten orapihlaja ja ruusun oksat) otetaan maksutta vastaan jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla kampanja-ajan lisäksi ympäri vuoden.
  • Maksuton vastaanotto koskee henkilö- ja pakettiautokuormia sekä peräkärry- ja kuorma-autokuormia.
  • Ei sekakuormia: risut ja haravointijäte on eroteltava jakamalla kuorma esimerkiksi kahteen osaan. Tämä koskee myös kuorma-autokuormia. Kuorma-autokuormina tuoduista sekakuormista peritään normaali taksan mukainen hinta.
  • Älä sekoita kuormaan mitään muita jätteitä (esimerkiksi muovia tai metallia). Sekakuormista joudutaan veloittamaan hinnaston mukainen vastaanottomaksu.
  • Omenat ovat biojätettä ja niitä vastaanotetaan maksua vastaan LSJH:n lajitteluasemilla.
  • Mikäli haravointijäte on pakattu säkkeihin, on säkit tyhjennettävä vastaanottopaikassa.
  • Ilmoittaudu jätekeskuksessa tai lajitteluasemalla henkilökunnalle.
  • Kampanjan loputtua haravointijätteiden pienkuormat vastaanotetaan hintaan 0,50 e / 200 litraa (sis. alv 24 %), 2,50 e/kuutio (sis. alv 24 %) ja kuorma-autokuormat hintaan 30 e/tonni (alv 0 %).
  • Kannot, puutavara sekä muut jätteet vastaanotetaan hinnaston mukaan LSJH:n jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla.

Lisätiedot:

Jyri Metsänranta
käyttöpäällikkö
puh. 02 727 6850
jyri.metsänranta@lsjh.fi


Palaa otsikoihin