Bengtskärin majakka

Kemiönsaari - aktiivinen saaristokunta

Kemiönsaari on 3 000 saaresta koostuva luonnonkaunis saaristokunta, joka sijaitsee Turun ja Helsingin välissä, Salon eteläpuolella.

Suosittuihin matkailukohteisiin kuuluvat muun muassa Örö, Bengtskärin majakka ja Kasnäs. Kesän aikana vierailijoita houkuttelevat Kalkholmsfestivalen, Kemiönsaaren musiikkijuhlat, Baltic Jazz, Festival Norpas ja September Open.

Saaren kaksikielisyyttä kuvastavat käytännöllisyys ja suvaitsevaisuus. Vastaantulijoiden kanssa voi vapaasti puhua joko suomea tai ruotsia, ja yhtä hyvin vastaantulija voi vastata omalla äidinkielellään – pääasia on, että asia tulee selväksi.

Kemiönsaarella on aktiivinen elinkeinoelämä – tuorein merkittävä panostus on Taalintehtaan sataman ja teollisuusalueen osto. Kaupassa yli 35 000 neliömetriä erilaisia tiloja vaihtoi omistajaa.


Historia

Kemiönsaarelle muodostui pysyvä asutus 1100-luvulla ruotsalaisen uudisasutuksen myötä. Viikinkien idäntie kulki aikanaan Hiittisten alueen ja Kemiönsaaren rannikon kautta.

Kemiön seurakunta mainitaan ensimmäisen kerran 1320-luvulla. Kemiössä sijaitseva Pyhän Andreaksen kivikirkko on rakennettu 1460-luvulla. Kreivi Axel Oxenstierna sai 1600-luvun alussa Kemiön läänityksekseen. Hän sai myös oikeuden kaupungin perustamiseen vapaaherrakuntaansa – etuoikeuden, joka ei tähän päivään mennessä ole toteutunut.

Alueen teollisella toiminnalla on vanhat perinteet. Vuonna 1686 Daniel Faxell perusti Taalintehtaalle Dalsbruks Järnverkin ja vuonna 1734 Björkbodaan perustettiin lukkotehdas. Västanfjärdin alueella harjoitettiin teollista kalkinpolttoa 1800-luvulta 1900-luvun puoliväliin saakka.

1800-luku oli vilkasta rannikkopurjehduksen aikaa erityisesti Västanfjärdissä. Varustamojen kulta-aikaan Kemiönsaarella oli parhaimmillaan yli sata rekisteröityä alusta.

1800-luvun lopulla Suur-Kemiö jaettiin neljäksi kunnaksi: Kemiö, Angelniemi, Dragsfjärd ja Västanfjärd.

Hiittisten 700 asukkaan saaristokunta liitettiin Dragsfjärdiin vuonna 1969. Kemiö, Dragsfjärd ja Västanfjärd yhdistyivät Kemiönsaaren kunnaksi vuonna 2009.

Metsähallitus perusti Saaristomeren kansallispuiston vuonna 1983.

Saaristomeren biosfäärialue perustettiin 1994. Sen ydinalueen muodostaa Saaristomeren kansallispuisto.