Axel_Oxenstierna_webbAxel-palkinto

Axel-palkinnot myönnetään vuosittain kuntalaisille tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta tai menestyksestä esimerkiksi kulttuurin, yrittäjyyden tai urheilun saralla, tai muulla tavoin hyvänä esikuvana toimimisesta nuorisolle ja muille kuntalaisille.

Palkintokategorioita ovat seuraavat: vuoden lainaaja, vuoden vapaa-ajan asukas, vuoden ympäristöpalkinto, vuoden nuorisopalkinto, vuoden yrittäjä, vuoden lähettiläs, vuoden kulttuuripalkinto/kulttuuriteko, vuoden nuori kulttuuripalkinto ja vuoden urheiluteko. Pääpalkintojen lisäksi jaossa on myös muita urheilualan palkintoja.

Ehdota palkinnonsaajaa!

Kemiönsaaren kirjasto valitsee Vuoden lainaajan ja Kemiönsaaren nuorisoparlamentti nuorisopalkinnon saajan. 

Muissa kategorioissa yleisö saa nimetä ehdokkaita. Yleisön ehdotuksia peräänkuulutetaan joulu-tammikuussa, mutta ehdotuksia otetaan vastaan myös ympäri vuoden.

Vuoden lähettilään, vuoden vapaa-ajan asukkaan ja Vuoden yrittäjän valitsee elinkeinolautakunta. Kulttuuripalkinnon sekä Vuoden urheiluteko -palkinnon saajan valitsee puolestaan kulttuuri- ja vapaa-ajanlautakunta. Vuoden ympäristöpalkinnon jakaa tekninen lautakunta. 

Axel Oxenstierna

Axel-palkinto on saanut nimensä valtakunnankansleri Axel Oxenstiernan mukaan, joka sai Kemiönsaaren läänityksenä 1600-luvulla. Axel-gaala järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2001. Alkujaan se järjestettiin Akselin nimipäivänä 23.3., ja myöhemmin juhla siirrettiin nimipäivää edeltävälle perjantaille.

Kuva: Axel Oxenstierna (1583–1654) Michiel Janszoon van Miereveldin maalaamana. Lähde.