barnkulturLastenkulttuuri

Kemiönsaaren lastenkulttuuri elää. Syksyllä 2018 otetaan käyttöön koulujen kulttuurikasvatussuunnitelma, jonka tavoitteena on tarjota lapsille tasavertaiset mahdollisuudet kokea ja luoda kulttuuria. Kulttuurikasvatussuunnitelma on kulttuuriosaston, koulujen ja lastenkulttuurikeskusten yhteistyö. Mukana hankkeessa on moni muukin taho: kunnan kirjastot, museot sekä musiikkiopisto. 

Taidekioski

Kemiönsaaren taidekioski on uusi, valtion tukema kärkihanke. Hanke tuo kiertävät taidetyöpajat kaikkiin Kemiönsaaren kouluihin seuraavan kahden vuoden ajaksi ja mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle tasa-arvoiset mahdollisuudet ilmaista itseään luovasti. Taidekioski on Sagalundin lastenkulttuurikeskuksen hallinnoima hanke ja toteutetaan yhteistyössä Kemiönsaaren kunnan kanssa. Taidekioski on osa Kemiönsaaren kulttuuriopetussuunnitelmaa. 

Lastenkulttuurikeskukset

Kemiönsaarella on kaksi lastenkulttuurikeskusta, jotka ovat Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton jäseniä. 

Sagalundin lastenkulttuurikeskus on suomen ensimmäisen museaalisen lastenkulttuurikeskuksen kotipaikka. Keskus toimii koko Kemiönsaaren ja sen lähikuntien alueella. Keskuksen omaa toimintaa järjestetään niin Sagalundin museossa kuin Taalintehtaan Ruukkimuseossa ja sesonkitapahtumina myös Björkbodan Lukkomuseossa.

Kemiön Villa Landessa sijaitseva Luckan på Kimitoön on kunnan toinen lastenkulttuurikeskus. Luckan järjestää säännöllisesti lastenteatteriesityksiä ja satukarnevaalia yhteistyössä kirjaston kanssa. 

Lapset kirjastossa

Kemiönsaaren kunnankirjastoon kuuluvat Taalintehtaan, Kemiön, Västanfjärdin ja Hiittisten kirjastot. Kirjastoissa on lapsille ja nuorille omat osastot, joista löytyy kirjojen lisäksi mm. lehtiä, lastenmusiikkia ja elokuvia. Kirjastot järjestävät säännöllisesti pelipäiviä, satuhetkiä ja muuta ohjelmaa lapsille sekä nuorille. Kirjastot noudattavat myös omaa kasvatussuunnitelmaa yhteistyössä koulujen kanssa. 

Taiteen perusopetus

Taiteen perusopetus on koulun ulkopuolista ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua taidekasvatusta. Taiteen perusopetusta annetaan musiikkioppilaitoksissa, kuvataidekouluissa, tanssioppilaitoksissa, käsityökouluissa sekä muissa oppilaitoksissa.

Musiikkiopisto Arkipelag järjestää 1–9-vuotiaille lapsille laadukasta musiikin varhaisopetusta, eli musiikkileikkikoulu- ja soitinryhmiä sekä musiikin ja tanssin perusopetusta lapsille ja nuorille. 
Kemiönsaaren Aikuisopiston järjestämä Lasten Kuvataidekoulua tarjoaa taiteen perusopetusta peruskoululaisille.

Muut lastenkulttuuritekijät

Kemiönsaaren ja Salon lastenkulttuuritekijöillä on laaja yhteistyö. Tilkkutäkki-sivuilta löydät tietoa alueen ajankohtaisista hankkeista sekä yksittäisistä taiteilijoista ja lastenkulttuuritekijöistä. Ota heihin yhteyttä jos haluat tietää lisää. 

Pienimuotoista tukea toimintaan voi hakea Kemiönsaaren kunnalta tai  Svenska KulturfondeniltaFyrk.fi tarjoaa ajankohtaista tietoa säätiöiden, rahastojen ja eri ohjelmien avustuksista ja apurahoista.

Seuraavat lastenkulttuuritekijät tarjoavat myös lastenkulttuuripalveluita Kemiönsaarella: