Siirry sisältöön

Culture Stew 2024 – Dimension Plus (TW)

Aika:
- klo -
Paikka:
Kulturhus Björkboda
Osoite:
Smedskullavägen 3
Järjestäjä:
Kulturhus Björkboda

Culture Stew 2024
Dimension Plus (TW)
4.– 28.7.2024

Culture Stew (文化燉 / Kulttuurihaude) on taiwanilaisen Dimension Plus -studion, sen johtajan Escher Tsain ja suomalaisen mediataiteilijan Tuomo Tammenpään yhteistyöstä vuonna 2019 Taipeissa alkanut työpajasarja. Culture Stew tutkii suomalaisen ja taiwanilaisen kulttuurin välisiä kuriositeetteja, yhtäläisyyksiä ja eroja ja “soseuttaa” niitä luovasti keskenään. Nämä “kulttuurihakkeroinnit” ovat koostuneet erilaisista ruokakokeiluista, perinnetaitojen, -tiedon ja tarinoiden jakamisesta.

Culture Stew, hack & mash-up

Kun kulttuurit kohtaavat, tietoa syntyy ja sitä muuntuu. Arkisten esineiden avulla pyritään kumoamaan perinteisten kulttuurien tuttuus ja löytämään uusi makuja. “Culture Stew” kehittyy työpajojen kautta, joissa osallistujat oppivat, sekoittavat ja “hauduttavat” kahden eri kulttuurin aineososia yhteen ja antavat erilaisten ideoiden hiljalleen kypsyä.

Taiwan ja Suomi

Suomi ja Taiwan ovat rajojen ja kulttuuriensa suhteen kovin kaukana toisistaan: toisen ilmasto on arktisen-alueen reunalla, kun taas toinen on lähellä tropiikkia. Suomi on laaja ja harvaan asuttu, Taiwan on pieni ja tiheään asuttu. Suomella on yhteinen raja Ison Venäjän kanssa; Taiwan on Ison Kiinan naapuri. Perunat, leipä ja kahvi kohtaavat riisin, tofun ja teen, heavy metal -musiikki kohtaa mandariinipopmusiikin. Suomalaiset viipyilevät saunoissa, kun taas taiwanilaiset kylpevät kuumissa lähteissä. Monista eroista huolimatta, kahden paikan välillä löytyy myös yhtäläisyyksiä.

Culture Stew 2019 & 2020

Ensimmäistä Culture Stew -tapahtumaa vuonna 2019 Taipeissa seurasi toinen versio tapahtumasta vuonna 2020 Kemiössä, Suomessa. Koska matkustusrajoitukset estivät Team Dimension Plus -ryhmän Suomeen tulon, tapahtuma muutettiin kahdeksi etäyhteydellä järjestetyksi työpajaksi, joista toinen oli Taipeissa ja toinen Kemiössä, ja niiden välissä oli videoneuvotteluikkuna. Lopulta vuonna 2024 taiwanilaiset saapuvat Suomeen Kemiönsaaren Kulturhus Björkbodaan ja kolmas Kulttuuripata laitetaan sananmukaisesti kiehumaan. Sen lisäksi, että esittelemme useita uusia hankkeita Taiwanista, palaamme aiempien Kulttuuripata-tapahtumien rikkaisiin muistoihin ja esineistöön.

Traditional Market Series

Perinteiset markkinapaikat ovat tavallisten ihmisten taloudenhoidon ja kulttuurin keskuksia, jotka heijastavat paikallisten asukkaiden jokapäiväistä elämää, ruokaa, elintapoja sekä tapoja ja perinteitä. Taiteilija Yung-Hsien Chenin videoteokset “Together At The Table” (Yhdessä pöydässä) ja “Feast” kuvaavat taiwanilaisen katuruoan matkaa sen alkuperästä perinteisille markkinoille, jossa ainesosat valitaan, kokit valmistavat niistä ruoan, joka lopulta tarjoillaan pöydässä. Tämän taiwanilaisen ruoan “maatilalta pöytään” -matkan kautta voimme nähdä Taiwanin markkinoiden ja tavallisten ihmisten elävän kulttuurin.
IG: @chen_yung_hsien

Yatai-sarja

Yatai-sarjan ytimessä on tulevaisuuden elämänmuotojen tunnevirta, Ukiyo-e -taiteen tyyli sekoitettuna futuristisiin elementteihin, kuten tulevaisuuden elämänmuotoihin ja sukupuoleen, robotti- ja mekaaniseen teknologiaan, jumaliin ja jumalattariin, tekoälyyn ja kyborgeihin. Se kertoo fantasiamaailmasta, jossa retroroboteista, ihmisistä, kyborgeista ja lajien välisistä olennoista koostuvat olentoryhmillä on pieniä yrityksiä markkinoilla kaupungissa, jossa kaikki elävät menneisyyden ja tulevaisuuden päällekkäisessä ajassa ja avaruudessa, uskomuksineen, elämäntapoineen ja rituaaleineen. Hello Edo! on tekoälyteknologiasta kiinnostunut luova kollektiivi, johon kuuluu tekoälykuvien luomiseen intohimoisesti suhtautuvia jäseniä eri puolilta Aasiaa.
IG: @hello_e_do

VS AI Street Fighting

“VS AI” on vuorovaikutteinen installaatio, jonka avulla osallistujat voivat kokeilla tekoälyavusteista kuvien tekoa pelimuodossa. Pelissä yhdistyy ja sekoittuu ihmisen ja algoritmin roolit sekä kuvan tekemisesssä että tulosten arvioinnissa. Pelin Culture Stew 2024 -versiossa teemana on taiwanilainen, perinteinen markkinapaikka ja suomalaisyleisö pääsee tutustumaan ohjeistettujen syötteiden (prompting) avulla myös taiwanilaiseen kulttuuriin ja sen keittiöön.
IG: @vsaistreetfighting
@dimension_plus

Project Patching – Kulttuurinen vastarinta tekoälyn vinoutumiin

Tekoäly voi tukahduttaa kulttuurista monimuotoisuutta. Tekoälyn kehittäminen ja soveltaminen on paitsi teknologinen myös kulttuurinen kysymys. Tekoälyn tietojen käsittelytapa voi johtaa kaikukammiovaikutuksen, joka tuottaa ja vahvistaa vinoumia ja puolueellisuutta. Project Patching -hankkeella pyritään torjumaan näitä vinoumia vahvistamalla tietokantojen monimuotoisuutta alueellisen yhteistyön avulla. Tähän kuuluu tietojen kerääminen ja integroiminen eri kulttuuritaustoista, maantieteellisistä sijainneista ja sosioekonomisista ryhmistä tekoälyjärjestelmien kouluttamiseksi. Tavoitteena on varmistaa, että tekoäly pystyy paremmin käsittelemään kulttuuriemme monimuotoisuutta.
IG: @dimension_plus

Tekoälyn vinoumat, veriruokatyöpaja

VS AI:n pelin kautta osallistujat voivat huomata, että tekoälyllä on usein taipumus yleistää tai vääristää tekstistä kuvaan -prosessia ja sen tuloksia. Lisäksi tietokannan riittämättömän kulttuurisen monimuotoisuuden vuoksi tekoäly ei pysty tuottamaan realistisia tuloksia. Tässä työpajassa pyritään valistamaan osallistujia tekstistä kuvaan -tekniikan periaatteista. Osallistujat pääsevät kokeilemaan taiwanilaisen veriruuan (Ti hoeh koe) valmistamista suomalaisista raaka-aineista sekä tutustumaan veriruokien kulttuurisiin eroihin. Vegaaniset versiot saatavilla.
IG: @dimension_plus

Dimension Plus

Dimension Plus on New Media Arts -ryhmä, jonka perustivat vuonna 2009 hongkongilainen uusmediataiteilija Keith Lam ja taiwanilainen kuraattori Escher Tsai. Dimension Plus on erikoistunut taiteen luomiseen ja kuratointiin, ja se on palkittu lukuisilla taide- ja designfestivaaleilla, kuten Taiwanin Golden Pin Design Awardi,, Macaon Design Awardin, Tokion TDC, Asia Digital Arts Awards Japan, Design for Asia Award Hong Kong ja German Design Award. Dimension Plus on osallistunut tapahtumiin ympäri maailmaa, muun muassa Ars Electronica -festivaalilla, Fukuokan taidemuseossa, Venetsian Toolkit-festivaalilla, Hongkongin visuaalisen taiteen keskuksessa ja MOCA Taipeissa.
https://dimensionplus.co/

Tuomo Tammenpää

Tuomo Tammenpää on Kemiöstä kotoisin oleva muotoilija, yrittäjä ja taiteilija. Hän jakaa aikansa suunnittelutoimeksiantojen, kulttuurituotantojen ja kokeellisen prototyyppien rakentamisen välillä ja noudattaa avoimen laitteiston ja Do-It-With-Others-käytäntöjen ideologista viitekehystä. Vuonna 2022 pariskunta Sari Kippilä ja Tuomo Tammenpää perustivat itsenäisen kulttuuritalon Kulturhus Björkbodan Björkbodan kylään, Kemiönsaareen.
IG: @kimitobo
https://tuomo.tammenpaa.com/

Team Dimension Plus, Culture Stew 2024

Escher Tsai
Jessie Huang
Monique Chiang
Ping Yi Chen
Szu Ya Wang
Tzu Chen Lee

Team Kulturhus Björkboda

Tuomo Tammenpää
Sari Kippilä
Niina Silenius
Arttu Vento
Freja Svens

Culture Stew 2019, 2020
https://tuomo.tammenpaa.com/culture-stew-2019/
https://tuomo.tammenpaa.com/culture-stew-2020/

Tukijat

NCAF, National Foundation for Culture and Arts, Taiwan
Frame, Contemporary Art Finland
Veikon Kone, Kemiönsaari

Taiteilijat ovat mukana avajaisissa torstaina 4. heinäkuuta 18:00 – 20:00

Työpaja järjestetään Kulturhus Björkbodan salongissa lauantaina 6. heinäkuuta 11:00 – 17:00.