Siirry sisältöön

Horisonttiin soutajat

Aika:
- klo -
Paikka:
Taalintehtaan Ruukinmuseo - Dalsbruks Bruksmuseum
Osoite:
Takkirautavalimo, Masuunintie 2 - Tackjärnsgjuteriet, Masugnsvägen 2
Järjestäjä:
Taalintehtaan Ruukinmuseo
Puhelin:
0409309918

“Horisonttiin soutajat” kertoo puuveneen syntymästä, elämästä, kuolemasta sekä kuoleman jälkeisestä elämästä.
Saaristossa soutuvene on ollut välttämätön arkiesine ja veneiden veistäminen melko yleinen taito. Tämä kulttuuriperintö on katoamassa.
Puuveneen elämän kaari viittaa uusiutuvan, mutta herkän luonnonvaran käytön arveluttavaan kehitykseen: Miten luonnonmukainen ja perinteinen puu on menettänyt asemansa muovin myötä. Mitä muovin ylivalta on tehnyt luonnolliselle kiertokululle.
Aineisto on ollut pitkään työn alla. Särkisalossa yli 20 vuotta asunut taiteilija Andréa Vannucchi on valokuvannut puuveneiden rakentamista sekä lukuisia hylättyjä ja maatuvia puuveneitä, kerännyt särkisalolaisilta teemaan liittyviä tarinoita ja vanhoja valokuvia. Pitkä ajallinen seuranta on mahdollistanut veneiden hitaan hajoamisprosessin taltioinnin.
“Horisonttiin soutajat” -kirjan on kuvittanut Keanne van de Kreeke.
Vesa Purokuru kirjoitti tekstin ja runot. Aineisto pohjautuu fakta- ja historiatietoihin, sekä Andréa Vannucchin veneen veiston ammattilaisilta ja särkisalolaisilta keräämään perimätietoon.
Puuvene palauttaa ihmisen kadonneen luontoyhteyden. Se vie meidät elämän alkulähteille ja luonnonvoimien keskelle. Veneessä myrskyssä tai saaressa teltassa muistamme, että ihminen on
osa luontoa – ei luomakunnan kruunu. Kun muovi pilkkoutuu maailman meriin ja ihmisten veriin, puu on saamassa taas mahdollisuuden.
Pohjoismainen limisaumaveneperinne on liitetty Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon 2021.
Näyttely on avoinna aina kun Glashytta-lasipaja on avoinna (yleensä ma-la klo 10-16).