Siirry sisältöön

Vuoden Kulttuuriteko⁠: Sari Kippilä ja Tuomo Tammenpää, Kulturhus Björkboda

Palkinnon myöntämisen perustelu: Kulturhus Björkbodan, eli Kubun, perustajat Sari Kippilä ja Tuomo Tammenpää ovat luoneet laaja-alaisen kulttuurikeskuksen keskelle Kemiönsaarta. Tilavassa rakennuksessa järjestetään muun muassa kursseja, näyttelyitä, pihakirppiksiä, työpajoja ja paljon muuta. Kubu on lyhyessä ajassa vakiinnuttanut asemansa vakavasti otettavana nykytaiteen toimijana sekä kaikille avoimena yhteisöllisyyden, luovuuden ja vuorovaikutteisuuden keskuksena. Kubu houkuttelee vierailijoita ja taiteilijoita niin saarelta kuin muualtakin, ja auttaa tuomaan näkyvyyttä koko Kemiönsaarelle.

Kubussa on tilaa kaikille ja kaikelle

Sari Kippilän ja Tuomo Tammenpään lämmin suhde kulttuurityöhön ja taiteeseen on luonut perustan Kulturhus Björkbodalle eli Kubulle, joka on avoin jokaiselle taiteen ja kulttuurin ystävälle. Kubussa järjestetään muun muassa näyttelyitä, tapahtumia ja työpajoja, eli oikeastaan kaikenlaista luovuuteen ja yhteisöllisyyteen liittyvää. Kysyimme Sarilta ja Tuomolta Kubun taustoista.

Sari ja Tuomo, kertokaa Kubun konseptista

Kulturhus Björkboda, lempinimeltään Kubu, on ympärivuotisesti toimiva yhteisötalo, johon kaikki ovat tervetulleita. Tavoitteenamme on vakiinnuttaa toimintamme sekä monipuolisena tapahtumapaikkana että kiinnostavana matkakohteena. Toiminnan ytimessä on koulun perintöä kunnioittaen yhdessä oppiminen. Talolla ei ole kohderyhmiä, toiminnalla niitä on lukuisia. Kulttuurilla tarkoitamme kaikkea ihmisten yhdessä tekemää toimintaa. 

Mistä Kubun vieraat ovat tulleet vuoden 2023 aikana?

Ympärivuotiset asiakkaat ovat pääosin saarelta, tapahtumapäivinä myös ympäryskunnista. Vapaa-ajan asukkaita vierailee myös kesäkauden ulkopuolelta, ja he tulevat enimmäkseen Helsingistä ja Turusta. Kesäkaudella tätä täydentävät turistit ympäri Suomea sekä kesäasukkaiden ulkomaiset tuttavat.

Mikä on ollut vuoden 2023 mieleenpainuvin Kubu-tapahtuma? 

Sekä alkukevään Ukraina-ilta että kesän Adam Korpakin näyttelyavajaiset, jotka huipentuivat Lau Naun konserttiin olivat molemmat varsin sykähdyttäviä tapahtumia ja täyttivät talon ihmisillä ja monenmoisilla tunteilla. 

Järjestättekö tapahtumat itse vai voivatko myös muut kulttuurityöläiset järjestää tapahtumia Kubussa?

Toiminnan tarkoituksena on nimenomaan kehittyä paikaksi, jossa kuka tahansa voi järjestää tapahtumia. Eikä suinkaan vain kulttuurityöläiset vaan kaikki, niin saarelaiset, kesäasukkaat kuin satunnaiset vierailijat ja organisaatiot. Toiminnan alussa meidän itse tuottamat tapahtumat toki korostuvat kun teemme paikkaa tunnetuksi. Muiden järjestämää toimintaa ovat esimerkiksi aikuisopiston ja Musiikkiopisto Arkipelagin kurssit. 

Ottavatko toimijat yhteyttä Kubuun vai ottaako Kubu yhteyttä toimijoihin?

Sekä että. Vähitellen tieto uudesta paikastamme on levinnyt ja meihin otetaan yhteyttä, mutta etsimme jatkuvasti yhteistyökumppaneita ja ilahduttavan usein talon vierailijat ehdottavat toimintaa. Ohjelman järjestäjät ovat monialaisia eivätkä rajoitu esimerkiksi kulttuurityöläisiin.

Miksi päätitte perustaa Kubun juuri Kemiönsaarelle?  Miten idea Kubusta syntyi – olitteko haaveilleet kultturitalon perustamisesta vai syntyikö idea kun Björkbodan koulu tuli myyntiin?

Muutimme Kemiönsaarelle 16 vuotta sitten ja olemme toimineet aktiivisesti kulttuuritoiminnassa, osuuskuntatoiminnassa ja festivaalien tuotannossa. Tänä aikana asianmukaisten näyttelytilojen puute on noussut esiin. Mahdollisuutemme jättää ostotarjous ja sen hyväksyminen toki käynnisti ideoinnin laajemmasta toiminnasta. Tilojen myötä aiemmat haaveet kurssi- ja työpajatoiminnasta toteutuivat.

Miten Kemiönsaari on mielestänne ottanut Kubun vastaan?

Kubu on saanut lämpimän vastaanoton ja olemme huomanneet, että varsinkin näyttelytiloille ja salille on ollut heti tarvetta. Vierailijamme palaavat ja osallistuvat myös toimintaan ja sen ideointiin, joka on varmin mittari onnistumisista. 

Sari Kippilä ja Tuomo Tammenpää

Kulturhus Björkboda lyhyesti:

Paikka: Entinen Björkboda folkskola, nykyinen Kulturhus Björkboda, Kubu

Aukiolo: ke–pe klo 10–18, la klo 10–15, su klo 11–17

Mahd. sisäänpääsymaksu: ilmainen, kursseille ja tapahtumiin mahdollinen osallistumismaksu

Nettisivut/some-osoitteetKubu.fi(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun), FB: Kulturhus Björkboda, IG: kulturhus_Kubu

Mitä kaikkea Kubussa järjestetään? Näyttelyitä, kursseja ja työpajoja, tapahtumia, kokouksia: Eikä “meiltä teille”, vaan yhdessä tehden. 

Kubun tulevat kohokohdat tänä syksynä:

  • 22.10. Nykyiset näyttelyt päättyvät, jolloin taiteilijat paikalla, sekä kuuntelutyöpaja ja kitarakonsertti.
  • 27.10. Sami Sänpäkkilän “Dreamers and Stargazers” -valokuvanäyttelyn avajaiset. 9.–10.12. Joulumarkkinat ja Norpas taidemyyjäiset.
  • Suurin tuotantomme on Mörkö Pimeysjuhla Västanfjärdissä 3.–4.11.
Kulturhus Björkboda

Artikkelit ovat tuottaneet Swe-viestintä.