Siirry sisältöön

Perusopetusselvitys, viikko 8

Talvilomaviikosta huolimatta perusopetusselvitys etenee. Tällä viikolla on tarkasteltu nykyisiä oppilaaksiottoalueita eli mikä koulu on määritelty lähikouluksi mistäkin kotiosoitteesta. Lähikoulu on se koulu, johon esimerkiksi kunta on perusopetuslain mukaan velvollinen järjestämään koulukyydin, mikäli perusopetusta saavan oppilaan koulumatka on pidempi kuin viisi kilometriä. Kunnan omat koulukuljetusperiaatteet täydentävät vielä lain kirjausta. Oppilas voi myös hakeutua muuhun kuin lähikouluunsa, mutta siinä tapauksessa huoltaja vastaa koulumatkoista.

Lapsivaikutusten arvioinnin työryhmä, johon kuuluu hyvinvointijohtaja Bosse Ahlgren, sivistysjohtaja Marjaana Hoikkala ja tekninen johtaja Oscar Lindblad, kokoontui tällä viikolla ensimmäistä kertaa. Työryhmän työ on osa kunnan UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisen toimintasuunnitelman toteuttamista. Työryhmässä pohdittiin ennakkovaikutusten arvioinnin laatimista sekä lapsivaikutusten arviointiin kuuluvaa lasten ja nuorten kuulemisten toteuttamista. Lapsivaikutusten arviointi on väline, jolla pyritään tunnistamaan valmisteltavan päätöksen vaikutukset lapsen oikeuksien toteutumiseen, hyvinvointiin, kehitykseen ja arkeen.

Lasten ja nuorten näkemyksiä on viime vuosina kartoitettu esimerkiksi osana Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaista nykytilankartoitusta sekä useissa muissa kyselyissä, jotka ovat käsitelleet mm. lukuvuoden työ- ja loma-aikoja, syysstartin järjestelyjä tai sitä, mikä lasten ja nuorten mielestä on koulussa tärkeintä. Lasten ja nuorten näkemyksiä tullaan myös kartoittamaan selvityksen valmistuttua ennen perusopetuksen kehittämissuunnitelman laatimista.