Siirry sisältöön

Blanka-kirjastojen e-palvelut jatkavat tuttuun tapaan

Kansalliskirjaston ja yleisten kirjastojen tuottama kuntien yhteinen e-kirjasto avautuu 29.4. Uuden palvelun piirissä aloittaa noin 70% kunnista.  Kemiönsaaren kunnan ja Paraisten kaupungin kirjastokimppa Blanka ei kuitenkaan ole mukana palvelussa, vaan jatkaa nykyisten e-palveluiden tarjoamista.    

Yhteistä e-kirjastoa on suunniteltu jo vuosia ja myös Blanka on ollut mukana uuden palvelun kehittämisessä – muun muassa ruotsinkielisen materiaalin valintaryhmässä. Loppujen lopuksi Blanka-kirjastot päättivät jättäytyä pois yhteisen hankkeen ensimmäisestä vaiheesta.    

− Eniten päätökseen vaikutti ruotsin kielen vahva asema niin Kemiönsaarella kuin Paraisillakin. Yhteisen e-kirjaston kokoelmapolitiikan täsmennyttyä ilmeni, että siihen liittyminen olisi heikentänyt huomattavasti ruotsinkielisen e-aineiston valikoimaa. Palveluiden hinnassakaan ei ole merkittävää eroa, sanoo Kemiönsaaren kirjastotoimenjohtaja Paula Puikko-Laakso.   

Luvut tukevat päätöstä: Yhteisen e-kirjaston ensimmäisen vuoden kokoelmatavoite on 15 000 nimekettä, joista noin 7 % on ruotsinkielistä kirjallisuutta. Digilehtien tavoite puolestaan on 80 pääosin suomenkielistä nimekettä. Tällä hetkellä Blanka-kirjastot tarjoavat asiakkailleen e-palveluiden kautta yli 120 000 e-kirjan kokoelman ja digilehtien valikoimaan kuuluu noin 7000 nimekettä 60 kielellä. Kokoelmien kattavuuden suuri ero selittyy sopimusten erilaisilla lisensseillä.  

Myös laki yleisistä kirjastoista velvoittaa ottamaan huomioon paikallisten kieliryhmien tarpeet. Yhteinen e-kirjasto on toki hieno hanke ja seuraamme mielenkiinnolla sen kehitystä, mutta aineistohankinnan perusteena on käytetty valtakunnallista kielijakaumaa, joka ei vastaa Paraisten ja Kemiönsaaren asiakaskunnan koostumusta ja tarpeita. Tämän lisäksi on vielä epävarmaa, minkälaisia yhteisen e-kirjaston lainausjonot tulevat olemaan, kun Blanka-kirjastojen nykyisen e-aineiston käytössä ei juurikaan pääse syntymään jonoja, kertoo Paraisten kirjastopäällikkö Tapani Häkkinen.    

− Tietysti olisimme halunneet olla mukana ensimmäisten joukossa, mutta katsomme nyt rauhassa, minkälaiseksi yhteinen e-kirjasto muotoutuu. Mikäli palvelu kehittyy meidän kannaltamme positiivisesti, voimme luonnollisesti liittyä siihen tulevaisuudessa, pohtii Puikko-Laakso.    

− Blanka-kirjastoilla on tällä hetkellä kattavat e-aineistot, joita täydennetään jatkuvasti. Pyrimme jatkossakin arvioimaan tilannetta ja tarjoamaan Paraisten ja Kemiönsaaren kirjastojen asiakkaille mahdollisimman laadukkaan palvelukokonaisuuden, Häkkinen lisää.  

Blanka-kirjastojen e-aineistoihin kuuluvat e- ja äänikirjapalvelut Biblio ja Ellibs, Press Reader -digilehdet, taidemusiikin palvelut Naxos Music Library ja Video Library. Näiden lisäksi huhtikuun alusta otettiin käyttöön uusi elokuvien suoratoistopalvelu Cineast. Valikoimiin voi tutustua verkkokirjastossa blanka.fi.(siirryt toiseen palveluun)    

Lisätietoja:

Paula Puikko-Laakso                                               
Kirjastotoimenjohtaja
Kemiönsaaren kunta
Puh. 040 542 3352  
paula.puikko-laakso@kimitoon.fi 

Tapani Häkkinen
Kirjastopäällikkö
Paraisten kaupunki
Puh. 040 488 5878
tapani.hakkinen@pargas.fi