Siirry sisältöön

LSJH: Uusia poistotekstiilin keräyspisteitä Taalintehtaalle, Saloon ja Kaarinaan

LSJH on avannut uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen. Uusimmat pisteet löytyvät keräyskumppanien tiloista Salon Taitokeskuksesta, K-Supermarket Katariinasta Kaarinasta ja SPR:n Secondhand-myymälästä Återbruketista Taalintehtaalta.

Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on lisännyt uusia poistotekstiilin keräyspisteitä alueelleen. Uudet pisteet löytyvät yhteyskumppanien toimitiloista Salosta, Kaarinasta ja Taalintehtaalta.

Salossa farkkuhuppuisen poistotekstiilin keräysastian löytää Salon Taitokeskuksesta osoitteesta Rummunlyöjänkatu 2. Taitokeskus sijaitsee lähellä Salon kaupungintaloa ja toria.

Kaarinassa keräysastia löytyy keskustassa sijaitsevasta K-Supermarket Katariinasta osoitteesta Hovirinnantie 5. Kaupan pihalta löytyy myös Rinki-ekopiste pakkausjätteille.

Taalintehtaalla keräysastia löytyy Återbruket-nimisestä Secondhand-myymälästä osoitteesta Taalintehtaantie 679.

Puhdasta ja kuivaa käyttökelvotonta tekstiiliä

Poistotekstiilin keräysastiaan voi viedä puhdasta ja kuivaa käyttökelvotonta vaatetta ja kodintekstiiliä.

– Eli esimerkiksi T-paita, johon on tullut reikä, tai pöytäliina, johon tullut tahra ei lähde pois pesussa, LSJH:n keräys- ja logistiikkasuunnittelija Oskari Pokela ohjeistaa.

Poistotekstiilit on pakattava tiiviisti muovipussiin ennen keräysastiaan viemistä.

– Tekstiili on erittäin helposti pilaantuva materiaali. Pakkaamalla estetään sen pilaantuminen keräyksen ja kuljetuksen aikana. Jos keräysastiassa tekstiilit olisivat irtonaisina ja sinne tuodaan esimerkiksi homeisia tekstiilejä, koko keräyserä pilaantuu ja se täytyy ohjata sekajätteeseen, Pokela tietää.

Keräyslaatikosta uusien tuotteiden raaka-aineeksi

Salon, Kaarinan ja Taalintehtaan pisteet ovat osa valtakunnallista poistotekstiilien keräysverkostoa, jonka kautta kotitalouksien poistotekstiilit saadaan kiertämään Suomessa. Keräyslaatikosta tekstiilit päätyvät aivan ensimmäiseksi LSJH:n ammattilajittelijoiden työpöydälle.

– Ammattilajittelijat arvioivat erikseen joka ikisen tekstiilin ja ohjaavat sen eteenpäin oikeaan hyödyntämiskanavaan. Jokaiselle tekstiilille etsitään kiertotalouden kannalta järkevin hyödyntämistapa; oli se sitten uudelleenkäyttö, uusiokäyttö tai raaka-aineena hyödyntäminen, Pokela kertoo.

LSJH:n tuottamalle poistotekstiiliraaka-aineelle on myönnetty Avainlippu-merkki. Sitä on käytetty muun muassa langan, kankaiden, uusien vaatteiden ja kodintekstiilien valmistukseen. Siitä on tehty myös kuitukankaita, eristemateriaalia sekä täytettä huonekaluihin.

– LSJH kerää poistotekstiiliä 36 kiinteällä keräyspisteellä sekä kiertävissä keräyksissään Pop up -lajitteluasemalla ja Siirassa. Tavoitteemme on, että kaikista LSJH:n kunnista löytyy vuoden loppuun mennessä kiinteä keräyspiste poistotekstiilille.

Kaikki LSJH:n poistotekstiilin keräyspisteet löytyvät listattuna täältä: www.lsjh.fi/poistotekstiilit.(siirryt toiseen palveluun)
Itseään lähimmän keräyspisteen voi tarkistaa osoitteesta www.kierrätys.info (rastita vasemmalta poistotekstiili).