Siirry sisältöön

Kemiön torille pop-up-puisto kasvulaatikoineen ja niittymattoineen luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi

Kemiönsaaren kunnan ympäristöohjelman 2022–2030 mukaisesti kunnan tulee toimia rikkaan ja monipuolisen luonnon säilyttämiseksi sekä luonnon monimuotoisuuden suojelemiseksi. Lisäksi kunnan tulee aktiivisesti toimia luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi, mutta kaupunkiympäristössä luonto tarvitsee auttavaa kättä.

– Luomme pieniä biologisen monimuotoisuuden keitaita kasvipetien muodossa Kemiön keskustaan, Villa Landen viereen, luodaksemme uusia elinympäristöjä hyönteisille ja samalla myös lisätäksemme asukkaiden hyvinvointia. Korotetut kasvipenkit ovat joustavia ja siirrettäviä, joten ne voivat olla pysyvä tai tilapäinen ratkaisu, kunnan puutarhuri Amanda Rosenblad kertoo.

Asennus ja huolto

Istutuslaatikkoja sijoitetaan aurinkoiselle paikalle lähelle torilla olevaa puupenkkiä. Laatikoiden lopulliset paikat määräytyvät maasto-olosuhteiden mukaan niin, että ne sopivat myös paikalliseen ympäristöön. Kasvilaatikot on rakennettu kierrätetyistä EUR-kuormalavoista ja lavakauluksista. Lavakauluksen pohjalle laitetaan katekangas, joka estää rikkaruohojen kasvun altapäin ja kasvialustan poisvalumisen, mutta joka kuitenkin päästää vettä läpi.

Niitty- ja yrttimatto sisältää enimmäkseen kotoperäisiä pölyttäjäystävällisiä perennoja, kuten ketoneilikkaa Dianthus deltoides, siankärsämöä Achillea millefoliumia, keltasauramoa Anthemis tinctoria ja mäkimeiramia Origanum vulgare. Valitsemalla valmiin maton, jossa on hyvin valitut kasvit, huoltotarve pienenee ja tuloksia näkyy jo samalla kasvukaudella.

Kastelu ensimmäisten päivien aikana tapahtuu seuraavasti:

Pilvetön lämmin päivä2-3 kertaa päivässä
Lämmintä, mutta pilvistä1-2 kertaa päivässä
Kylmää ja pilvistä0-1 kertaa päivässä

– Niittyistutuksissa kasvillisuuden annetaan elää omaa elämäänsä ja ylläpito koostuu pitkälti kasvien tarkkailusta ja ohjaamisesta rennolla otteella. Puiston johtotähtenä on “hallittu hoitamattomuus”, Rosenblad sanoo.

Heinä-syyskuun välisenä aikana kasvillisuus leikataan, minkä jälkeen sen annetaan olla viikon ajan ennen kuin se poistetaan. Sillä välin kukilla on aikaa siementää. Niittomassan poiston tarkoituksena on maaperän köyhdyttäminen ravinteista ja niittykukkien olosuhteiden parantaminen.

Istutuslaatikot siirretään traktorilla. Laatikot voivat jäädä paikoilleen talvikuukausiksi, jos pois aurattava lumimassa sijoitetaan muualle. Torin ympärillä on myös vähennetty nurmikon leikkausta ja rakennettu pieni risuaita oksista ja risuista.