Siirry sisältöön

Vuoden Urheiluteko: Matias Nylund

Vuoden Axel-​palkinnot jaettiin perjantaina 7. heinäkuuta Baltic Jazzilla. Artikkelin on tuottanut Swe-​viestintä Turussa.

Perustelu: Matias Nylund on yksi Suomen 10 parhaasta maastohiihtäjästä. Huolimatta kokopäivätyöstä, perheestä ja todennäköisesti maan vähälumisimmista talvista useana vuonna peräkkäin, hän suoriutuu vuodesta toiseen todella korkealla tasolla muita enemmän tai vähemmän kokopäiväisesti kilpailevia vastaan.

Kotipaikka, ammatti:

Dragsfjärd, luokanopettaja.

Miltä tuntuu saada Vuoden Urheiluteko -palkinto?

“Vuoden Urheiluteko” kuulostaa hienolta, joten palkinnon saaminen tuntuu hyvältä. On mukavaa, kun omista saavutuksista saa tunnustusta ja arvostusta. Tällaisen saavutuksen takana on paljon työtä ja uhrauksia. On hyvä, että saaren hiihto saa hieman näkyvyyttä, ja toivottavasti se voisi rohkaista lapsia ja nuoria kokeilemaan hiihtoa.

Milloin aloitit hiihtämisen?

Harrastin hiihtoa lapsena ja kilpailin teini-ikään asti, mutta kyse ei ollut koskaan kokosydämisestä panostuksesta. Ehkä enimmäkseen siksi, ettei juuri kukaan samanikäinen ystäväni hiihtänyt. Ei ollut yhteisöä ja treenikaverit olivat harvassa. Talvet ja olosuhteet hiihtämiseen eivät myöskään olleet parhaat mahdolliset. Lähes kymmenen vuoden jalkapallonpeluun ja erilaisten loukkaantumisten jälkeen löysin hitaasti tieni takaisin hiihtämisen pariin 25-vuotiaana. Nyt olen harjoitellut maastohiihtoa ja kilpaillut siinä lähes 10 vuotta.

Miksi pidät juuri hiihdosta?

Kokeiltuani eri urheilulajeja lapsena ja nuorena olen päätynyt siihen, että tämä on minun lajini. Kehoni näyttää kestävän (ainakin toistaiseksi) ja kuvittelen, että minulla on siihen jonkin verran lahjakkuutta. Kilpatasolla hiihtäminen on kovaa, rankkaa ja haastavaa, ja siitä minä pidän. Hiihto vaatii kuntoa, voimaa ja tekniikkaa, joten aina löytyy opittavaa. Voit harjoitella monipuolisesti ja kehittyä myös iän myötä.

Missä hiihdät kun on kesä?

Kesäisin käytän rullasuksia ja sen lisäksi juoksen sekä käytän skierg-hiihtolaitetta.

Kuinka monen tunnin harjoittelua suorituksesi vaatii?

Viime vuonna harjoittelin noin 460 tuntia eli vajaat 9 tuntia viikossa, eli melko vaatimattoman määrän jos vertaan siihen, kuinka paljon useimmat, joiden kanssa kilpailen ja joita vastaan harjoittelen, harjoittelevat. Tämä on kuitenkin melko lähellä sitä maksimituntimäärää, jonka verran olen halukas ja valmis harjoittelemaan kokopäivätyöni ja perheeni huomioon ottaen.

Onko sinulla kilpailusuunnitelmia?

Tottakai, tavoitteena on jatkaa kilpailemista niin kauan kuin se on hauskaa ja uskon pystyväni kehittymään ja parantamaan tuloksiani.