Siirry sisältöön
Naurulokki.

Varha: Paras tapa ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja on välttää kosketusta sairaisiin tai kuolleisiin eläimiin

Euroopassa esiintynyttä korkeapatogeenista lintuinfluenssaa A(H5) on kesän aikana todettu luonnonvaraisilla linnuilla myös Suomessa. Ensimmäinen lintuinfluenssan aiheuttama luonnonvaraisten lokkien joukkokuolema todettiin Salossa kesäkuussa. Muualla Varsinais-Suomessa tartuntoja ei ole havaittu, eikä ihmistartuntoja ole todettu missään päin Suomea.

Luonnonvaraisten lintujen lisäksi Pohjanmaalla tartuntoja on varmistunut myös turkiseläimillä.

Tarttuuko lintuinfluenssa ihmiseen?

Linnuilla influenssa aiheuttaa ruuansulatuskanavan infektion. Virusta erittyy linnun ulosteeseen saastuttaen herkästi linnun elinympäristöä.

Ihmisillä korkeapatogeeniset lintuinfluenssa A(H5) -tartunnat ovat äärimmäisen harvinaisia. Tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneisiin eläimiin tai niiden eritteisiin. Tartuntoja ihmisestä toiseen ei ole todettu. Lintuinfluenssatilannetta seurataan kuitenkin tarkasti niin Suomessa kuin maailmallakin.

Ihmisillä lintuinfluenssavirukset voivat aiheuttaa lievän hengitystieinfektion tai silmän sidekalvontulehduksen. Osa lintuinfluenssaviruksista voi aiheuttaa myös vakavia infektioita.

Näin voit ehkäistä lintuinfluenssatartuntoja

Ilmoita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista oman kunnan valvontaeläinlääkärille

Liedon valvontaeläinlääkäri (myös Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski Tl, Loimaa, Marttila, Paimio, Parainen, Pöytyä, Oripää ja Sauvo): Sirkka Mattila, p. 050 5976 387, sirkka.mattila@lieto.fi

Ilmoituksen voi tehdä myös oman kunnan eläinlääkärille: Eläinlääkäripalvelut Aura, Kaarina, Kemiönsaari, Koski Tl, Lieto, Loimaa, Marttila, Paimio, Parainen, Pöytyä, Oripää ja Sauvo(siirryt toiseen palveluun)

THL seuraa ensisijaisesti tartuntatilannetta ihmisissä. Eläimiin liittyvissä lintuinfluenssatapauksissa vastuutaho on Ruokavirasto.

Lisätietoja

THL: Lintuinfluenssa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

Ruokavirasto: Lintuinfluenssatapaukset Suomessa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)