Siirry sisältöön

Hyvästä tilinpäätöksestä huolimatta Kemiönsaaren kunta varautuu tulevaisuuteen

Vuosi 2023 oli jälleen taloudellisesti vahva vuosi Kemiönsaarelle. Tilinpäätös on 3,18 miljoonaa euroa ylijäämäinen, joten tulos on lähes alkuperäisen talousarvion mukainen.

– Näin positiiviseen tilinpäätökseen vaikuttivat pitkälti ulkoiset tekijät, kuten aiempien vuosien verohännät ja sote-uudistuksen vaikutus valtionosuusjärjestelmään. On kuitenkin syytä pitää mielessä, ettei hyvä tulos annan minkäänlaisia takeita tulevasta taloudesta, toteaa talous- ja henkilöstöjohtaja Daniela Sundberg.

Kunnilla on edessään taloudellisia haasteita, jotka edellyttävät ennakoivaa sopeutumista. Kemiönsaaren kunnalle on neljän viime vuoden aikana kertynyt huomattava, lähes 10 miljoonan euron ylijäämä. Kertynyttä ylijäämää on nyt yhteensä lähes 22 miljoonaa euroa. Kertynyt ylijäämä on edellisten vuosien yhteenlaskettu tulos, jota voidaan käyttää tulevien vuosien alijäämien kattamiseen.

– Kuntatodellisuuden muutoksista huolimatta jatkamme tulevaisuuteen panostamista. Tämä tarkoittaa asumismahdollisuuksien kehittämistä ja panostamista palveluihin asukkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi, sekä yrittäjyyden, matkailun ja osa-aikaisen asumisen edistämistä. Tätä on kunnan uusi arki sosiaali- ja terveydenhuollon siirryttyä hyvinvointialueelle, sanoo kunnanjohtaja Erika Strandberg.

Keskiössä kehittäminen, ilmastoasiat ja 700-vuotisjuhla

Kuluneelta vuodelta voidaan nostaa esiin myönteisiä kehityshankkeita: kunta on pystynyt ulkoisen rahoituksen avulla palkkaamaan määräaikaisen ilmastokoordinaattorin vahvistamaan kunnan ilmasto-osaamista, Taalintehtaan sataman kehittäminen on jatkunut ja ns. Harrastamisen Suomen mallin toteuttamista on jatkettu, osallistaen runsaasti lapsia ja nuoria.

– Meidän on suhtauduttava luottavaisin mielin taloudellisesti tiukempiin vuosiin. Taalintehtaalla on toteutumassa uusi senioritalo ja suunnitteilla Sabbelsbergin asuinalue. Samalla suuntaamme katseemme vuoteen 2025, jolloin vietämme Kemiönsaaren 700-vuotisjuhlavuotta erityisesti kulttuurin, taiteen, ympäristön, saariston ja paikalliselämän merkeissä, Strandberg sanoo.


Avainluvut 2023:

Vuosikate 6,29 milj. euroa
Toimintakate (tulot–menot) 17,61 milj. euroa
Verotulot 14,15 milj. euroa
Valtionosuudet 9,89 milj. euroa
Velkataakka 9,51 milj. euroa
Lainaa asukasta kohden 1 473 euroa

Lisätietoja:

Erika Strandberg, kunnanjohtaja
erika.strandberg@kimitoon.fi
Puh. 050 571 5291

Daniela Sundberg, talous- ja henkilöstöjohtaja
daniela.sundberg@kimitoon.fi
Puh. 050 520 8240