Siirry sisältöön

Kulttuuriympäristöt ja kulttuuriperintö

Kemiönsaarella on pitkä ja rikas historia, joka näkyy historiallisina kulttuuriympäristöinä ja -maisemina. Merkittävimpiin kulttuuriympäristöihin kuuluvat Taalintehtaan ja Björkbodan elävät ruukkimiljööt, kartanot sekä saaristo, joka on osa Saaristomeren kansallispuistoa ja Unescon biosfäärialueen ydinosaa. Lisäksi Kemiönsaarella on monia muita arvokkaita vaalimisen ja kokemisen arvoisia kulttuuriympäristöjä.

Vastuu tämän perinnön säilyttämisestä ja siirtämisestä tuleville sukupolville kuuluu meille kaikille. Kunta vaalii kulttuuri- ja luonnonympäristöjä kaavoituksen kautta ja rakentamisessa.

Kemiönsaaren kulttuuriympäristöhanke

Kolmivuotinen kulttuuriympäristöhanke toteutettiin Varsinais-Suomen maakuntamuseon johdolla ja yhteistyössä Varsinais-Suomen liiton, Sagalundin museosäätiön, Curation ja Metsähallituksen kanssa. Hankkeessa inventoitiin alueen vanhaa rakennuskantaa ja muinaisjäännöksiä. Aineisto on tallennettu maakuntamuseon rakennettujen kulttuuriympäristöjen ja muinaisjäännösten tietokantaan.

Maisemahistoriallinen selvitys

Kemiönsaaren kunnassa toteutettiin vuonna 2010 laaja maisemahistoriallinen selvitys. Tulokset on esitelty maisemahistoriallisten karttojen muodossa Lounaispaikka-karttapalvelussa(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun). Aineisto perustuu ensisijaisesti 1700-luvun puolivälin tienoilla laadittuihin isojaon aikaisiin karttoihin. Karttoihin on merkitty mm. vanhat kylärajat, pellot, niityt, myllyt jne. Kartat ovat hyödyllisiä apuvälineitä tutkimuksessa, jatkokaavoituksessa ja inventoinneissa.

Linkit

Hanke yhdessä Paraisten kaupungin kanssa

Ota yhteyttä