Siirry sisältöön

Sähkökatkoihin varautuminen

Tällä sivulla saat tietoa sähkökatkon vaikutuksista Kemiönsaareen, millaisia toimenpiteitä jokainen meistä voi tehdä ja miten sähkökatkoksiin voi varautua.

Sähköpula – mistä on kyse?

Sähköpula katsotaan syntyneeksi, kun tuotanto ja tuonti eivät riitä kattamaan kulutusta. Tällöin kulutusta joudutaan hetkellisesti rajoittamaan.

Mistä saan tietoa sähkökatkoista?

Caruna on Kemiönsaaren kunnan alueen sähköverkkoyhtiö, joka ilmoittaa etukäteen asiakkailleen suunnitelluista katkoksista (kestävät kaksi tuntia). Carunan verkkosivuilla on ohjeet, miten voit ottaa käyttöön ilmoituspalvelun. Sieltä löytyy myös häiriökartta, josta näet alueesi ajankohtaiset sähkökatkot.

Sähkökatkoista tiedotetaan myös radiossa, televisiossa ja uutissivustoilla (mm. Yle.fi). Pitkiä katkoja varten on hyvä olla käytössä paristokäyttöinen radio, jonka avulla voi seurata tilannetta Ylen kanavien kautta.

Kemiönsaaren kunta pyrkii tiedottamaan yleisesti sähkökatkoista. Tiedotamme suunnitelluista katkoista (kaksi tuntia) ensisijaisesti verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa, sillä tiedot tulevat sähköverkkoyhtiöltä lyhyellä varoitusajalla.

Koulujen ja päiväkotien ensisijainen tiedotuskanava on Wilma. Kemiönsaaren Veden asiakkaille tiedotetaan katkoista kunnan eri kanavien ja vesilaitoksen tekstiviestipalvelun kautta.

Pitkäkestoisissa, odottamattomissa katkoksissa kunnalla on valmius muuhun viestintään, kuten infolehtisiin.

Kuinka voin vähentää sähkönkulutusta?

Sähkönkulutuksen vähentäminen on hyödyksi itselle ja koko yhteiskunnalle. Kyse on muun muassa toimitusvarmuudesta, sähköpulan ja siten sähkökatkosten riskin vähentämisestä sekä vaikutuksesta omaan kukkaroon.

Kemiönsaaren kunta osallistuu valtakunnalliseen Astetta alemmas -kampanjaan ja on ryhtynyt omiin toimenpiteisiin sähkönkulutuksen vähentämiseksi. Astetta alemmas -kampanja tarjoaa hyödyllisiä energiansäästövinkkejä arkeen.

Miten Kemiönsaaren kunta varautuu sähkökatkoihin?

Kunnan valmiusjohtoryhmä kokoontuu tarpeen mukaan.

Kemiönsaaren kunta pyrkii tiedottamaan yleisesti sähkökatkoista. Tiedotamme suunnitelluista katkoista ensisijaisesti verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa, sillä tiedot tulevat sähköverkkoyhtiöltä lyhyellä varoitusajalla. Pitkäkestoisissa, odottamattomissa katkoksissa kunnalla on valmius muuhun viestintään.

Kriittiset toiminnot, kuten vesihuolto, varmistetaan varavoimalla. Pyrimme ylläpitämään kunnan palveluja (kuten päiväkoteja ja kouluja) myös mahdollisten sähkökatkojen aikana. Koulujen ja päiväkotien ensisijainen tiedotuskanava on Wilma.

Sähkökatkojen aikana vedenkulutus tulee minimoida viemäriverkoston ylikuormittumisen ehkäisemiseksi. Siksi esimerkiksi suihkussa käyntiä ja wc:n huuhtelua tulee välttää katkon aikana. Kemiönsaaren Veden asiakkaille tiedotetaan katkoista kunnan eri kanavien ja vesilaitoksen tekstiviestipalvelun kautta.

Miten minun tulisi varautua sähkökatkoon?

Viranomaisten suosituksen mukaan kodeissa tulisi varautua selviytymään itsenäisesti ainakin kolme vuorokautta häiriötilanteen sattuessa. Siksi kotona tulisi olla riittävästi ruokaa, vettä ja lääkkeitä kolmeksi vuorokaudeksi. Myös taskulamppuja ja paristoja sekä paristokäyttöinen radio on hyvä olla varalla. Lisätietoja löydät viranomaisten ylläpitämältä 72 tuntia -sivustolta.

Pidä mahdollisuuksien mukaan huolta myös naapureista ja omaisista. Hätätilanteissa ota yhteys yleiseen hätänumeroon.

Kemiönsaaren Vesi turvaa asiakkaiden vedensaannin varavoiman avulla. Siitä huolimatta on hyvä varautua vedenjakelun keskeytyksiin. Pidä siksi varalla riittävästi juomavettä ja puhtaita ämpäreitä tai kanistereita veden säilytystä varten. Varaudu myös minimoimaan vedenkulutus katkon aikana kunnan viemäriverkoston ylikuormittumisen ehkäisemiseksi.

Miten minun tulee toimia sähkökatkon aikana?

Pysy rauhallisena ja pysyttele lämpimänä. Sähköverkkoyhtiöön ei tarvitse olla yhteydessä sähköpulaan liittyvissä sähkökatkoissa. Yhtiö pitää asiakkaat ajan tasalla tilanteesta, ja voit myös itse seurata verkkoyhtiön häiriökarttaa. Sähkökatkoista tiedotetaan myös radiossa ja uutissivustoilla (mm. Yle.fi). Pitkiä katkoja varten on hyvä olla käytössä paristokäyttöinen radio, jonka avulla voi seurata tilannetta Ylen kanavien kautta.

Muista minimoida vedenkulutus sähkökatkojen aikana viemäriverkoston ylikuormittumisen ehkäisemiseksi. Vaikka Kemiönsaaren Veden jakelu kotitalouksille turvataan varavoimalla, jäteveden pumppaus keskeytyy sähkökatkon aikana. Vältä siksi esimerkiksi suihkussa käyntiä ja wc:n huuhtelua katkon aikana jätevesiverkon vuotojen ja tulvimisen vaaran pienentämiseksi.

Sähkökatkon aikana ja sen jälkeen on hyvä olla varovainen, kun laskee lämmintä vettä hanasta tai suihkusta. Katkon vuoksi veden lämpötila voi vaihdella, ja hanoista voi tulla myös poikkeuksellisen kuumaa vettä.

Sammuta sähkölaitteet tulipalovaaran välttämiseksi sähkökatkon jälkeen (esimerkiksi liesi, kahvinkeitin, pesukone ja silitysrauta). Voit kuitenkin jättää päälle yhden lampun, jotta huomaat, milloin sähköt palaavat. Älä käynnistä kaikkia sähkölaitteita heti katkon jälkeen, sillä sähköstä voi edelleen olla pula ja uusia katkoja voi tulla.

Palovaaran välttämiseksi varmista katkon jälkeen, ettei esimerkiksi liesi tai sauna jäänyt päälle sähkökatkon alkaessa.