Siirry sisältöön

Leirintäalueiden tilanneselvityksellä uutta nostetta matkailualalle

Leirintämatkailuun vaikuttavat megatrendit, jotka ovat osa matkailun muuttuvaa liiketoimintaympäristöä. Leirintämatkailua muokkaavat erityisesti kuluttajien uudet kiinnostuksen kohteet ja matkustustavat – tänä päivänä moni hakee uusia kokemuksia leirinnän ja erilaisten ostettavien matkapalveluiden kautta. Leirintämatkailu yhdistetään yhä useammin johonkin harrastukseen, kuten kalastukseen, maastopyöräilyyn tai koiraharrastukseen. Voidakseen vastata paremmin vierailijoiden ja elinkeinoelämän tarpeisiin, Kemiönsaaren kunta tekee alkuvuodesta selvityksen leirintämatkailun nykytilasta.


Tammikuussa aloitettavan selvitystyön avulla Kemiönsaaren kunta haluaa kartoittaa, millaisia edellytyksiä alueella on leirintämatkailun kehittämiseen sekä erilaisia toimintoja ja palveluita tarjoavien leirintäkonseptien suunnitteluun. Lisäksi kunta arvioi konseptien liiketoimintaa ja kannattavuutta sekä ottaa alueen toimijat mukaan toteutukseen.

− Paremman kokonaiskuvan avulla voimme myötävaikuttaa koko matkailualaan alueella. Kerromme mielellämme, mitä teemme. Selvityksen tulokset tulevat olemaan saatavilla elinkeinoelämän ja yrittäjien hyödyksi, kertoo Kemiönsaaren kunnan elinkeinojohtaja Erik Lund.

Selvitys keskittyy pääasiassa kolmeen alueeseen, joilla on omat erityistarpeensa: Ekniemeen, jossa kunta omistaa lomakylän, lisäkapasiteettia kaipaavaan Taalintehtaaseen sekä Ölmokseen, jossa esiintyy leirintää, vaikkei se ole sallittua.

Leirinnällä tarkoitetaan selvityksessä ensisijaisesti matkailuauto- ja matkailuvaunuleirintää, mutta tarkoituksena on sisällyttää käsitteeseen myös muita ​​konsepteja ja majoitusmuotoja, esimerkiksi telttailu.

Leirintämatkailu tuo paikkakunnalle uusia kävijöitä, jotka käyttävät paikallisia palveluita.

− Suomen leirintämatkailun tulo- ja työllisyysvaikutuksista tehdyn tutkimuksen mukaan leirintämatkailun liikevaihto vuonna 2022 oli 235 miljoonaa euroa. Leirintämatkailija kuluttaa keskimäärin 107 euroa päivässä, sanoo kunnan matkailu- ja destinaatiokehittäjä Stella Törnroth.

Selvityksen tiedonkeruu perustuu kyselylomakkeisiin sekä liikenne- ja liikkumistilastoihin, jotka tarjoavat tietoa kunnan alueen ihmisvirroista. Mahdollisimman kattavan kokonaiskuvan muodostamiseksi kunta järjestää myös keskustelutilaisuuden, jossa kuullaan yrittäjien näkemyksiä leirintämatkailusta.

Leirintämatkailuselvitys tehdään yhteistyössä konsulttitoimiston kanssa. Tammikuussa alkavan selvitystyön on määrä valmistua maaliskuussa.


Lisätietoja:

Erik Lund, elinkeinojohtaja
Puh. 050 583 6541
erik.lund@kimitoon.fi

Oscar Lindblad, tekninen johtaja
Puh. 040 624 8405
oscar.lindblad@kimitoon.fi