Siirry sisältöön

Kulttuurikuuri – yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia kulttuurista -seminaari

Aika:
klo -
Paikka:
Villa Lande
Osoite:
Engelsbyntie 8, 25700 Kemiö
Hinta:
Maksuton
Järjestäjä:
Kemiönsaaren kunta

Oletko kiinnostunut siitä, miten kulttuuri voi rikastuttaa elämää ja edistää hyvinvointia? Haluatko löytää uusia tapoja torjua yksinäisyyttä ja edistää terveyttä kulttuuritoiminnan avulla? Tervetuloa Kulttuurikuuri – yhteisöllisyyttä ja hyvinvointia kulttuurista -seminaariin.

Seminaarin vieraileva puhuja kertoo kulttuurin ja taiteen vaikutuksesta terveyteen ja hyvinvointiin. Kai Lehikoinen toimii yliopistotutkijana Taideyliopiston tutkimusinstituutissa ja avaa näkökulmia taiteeseen, osallisuuteen ja kulttuuriseen hyvinvointiin.

Seminaarin aikana saamme myös katsauksen siihen, mitä Kemiönsaarella voi tehdä kulttuurin avulla: Punainen Risti esittelee ystävyystoimintaansa, Sagalund kertoo museon vapaaehtoistoiminnasta. Kirjasto ja kulttuuriyksikkö puolestaan nostavat esiin ajankohtaisia kulttuuritapahtumia ja kertoo, mistä löydät harrastuksia ja kulttuuritapahtumia itsellesi, läheisellesi tai yhdessä kulttuuriystäväsi kanssa.

Kuvataiteilija ja väitöskirjatutkija Sara Ilveskorpi kertoo mielenkiintoisesta projektista “Niin se oli! Så va he!”. Hanke toteutettiin yhteistyössä Kemiönsaaren vanhuspalvelujen ja lasten päivähoidon kanssa.

Seminaari on suunnattu senioreille, heidän omaisilleen ja hoitoalan henkilöstölle, mutta kaikki, jotka ovat kiinnostuneita kulttuurin merkityksestä terveellisessä elämässä, ovat sydämellisesti tervetulleita mukaan!

Seminaari järjestetään osittain ruotsiksi ja osittain suomeksi. Tarjoamme seminaarin aikana kahvia ja pientä purtavaa. Osallistuminen on maksutonta.

Ilmoittaudu viimeistään 12.2 tästä linkistä.(avautuu uuteen ikkunaan, siirryt toiseen palveluun)

OHJELMA:

Klo 15.00 KAI LEHIKOINEN: Kulttuurihyvinvointi: yksilöllinen suhde taiteeseen ja kulttuuriin ikäihmisten ja vanhustenhoidon voimavarana
Taide ja kulttuuri tarjoavat yllätyksiä, iloa, riemua, vihaa ja monenlaisia muita tunnekokemuksia, jotka stimuloivat luovaa pohdintaa ja parantavat elämää. Tässä luennossa Kai Lehikoinen käsittelee kulttuurin ja taiteen vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin, tarkastelee kulttuurihyvinvoinnin edellytyksiä ja pohtii henkilökohtaista suhdetta taiteeseen hyvinvoinnin voimavarana ikääntyneiden ihmisten elämässä ja vanhustenhoidossa. Kain esitys on ruotsinkielinen, mutta kysymyksiä voi esittää molemmilla kielillä.

Klo 15.45 Tauko
Kahvitarjoilu / Sara Ilveskorpi opastaa näyttelyyn “Niin se oli! Så va he!” joka on esillä Villa Landessa.

Klo 16.15 SARA ILVESKORPI: “Niin se oli! Så va he!”
Kuvataiteilija ja väitöskirjatutkija Sara Ilveskorpi kertoo, miten “Så va he! Niin se oli!” hanketta toteutettiin Kemiönsaaressa Covid-19 -pandemian aikana. Projektin aikana taiteilijat keräsivät ikäihmisten tarinoita keskustelemalla heidän kanssaan. He kertoivat tarinat lapsille ja nuorille suunnatuissa taidetyöpajoissa, jotka sitten kuvittivat niitä erilaisin taiteellisin keinoin. Hankkeen tulokset ovat esillä Villa Landessa helmikuun aikana. Saran esitys on suomenkielinen, mutta kysymyksiä voi esittää molemmilla kielillä.

Klo 16.30 PUNAINEN RISTI: Mikä on kulttuuriystävä?
Punaisen Ristin sosiaalisen toiminnan koordinaattori Axel Gröndahl kertoo, miten Kemiönsaaressa voi saada kulttuuriystävän, tai mahdollisesti ryhtyä sellaiseksi.

Klo 16.45 SAGALUND: Mitä Sagalundin vapaaehtoiset tekevät?
Sagalundgilletin vapaaehtoistoiminta sai Vuoden kulttuuriteko -palkinnon vuonna 2019. Seminaarissa Fredrika Henriksson Sagalundin museosta kertoo, mistä on kyse ja miten voit ryhtyä vapaaehtoiseksi.

Klo 17.00 KIRJASTO JA KULTTUURIYKSIKKÖ: Kulttuuria kaikille
Paula Puikko-Laakso Kemiönsaaren kirjastosta ja Hanna Mehtonen-Rinnne Kemiönsaaren kulttuuriyksiköstä nostavat esiin ajankohtaisia kulttuuritapahtumia ja kertovat, mistä löydät kulttuuritapahtumia ja harrastuksia itsellesi, läheisellesi tai yhdessä kulttuurikaverin kanssa.

Klo 17.20 Loppusanat

TIETOA SEMINAARIN PUHUJISTA:

Tohtori Kai Lehikoinen toimii yliopistotutkijana Taideyliopiston tutkimusinstituutissa ja keskittyy taiteeseen, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja kulttuuriseen hyvinvointiin. Yli 90 artikkelissaan hän tutkii taiteen laajentunutta ammattitaitoa, yhteiskunnallista roolia ja osallistavan taiteen asiantuntijuutta. Kai johti tutkimusryhmää ja toimi ArtsEqual-hankkeen apulaisjohtajana tarkastellen eriarvoisuutta taidepalveluissa ja toimi jäsenenä Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Sosiaali- ja terveysministeriön kulttuurihyvinvointiyhteistyöryhmässä. Tällä hetkellä hän integroi kulttuurihyvinvointia hoitotyöhön Åbo Akademin ja Taideyliopiston yhteisessä hankkeessa ‘Kreativ personcentrerad vårdkonst’, ja kirjoittaa kirjaa sosiaalisesti sitoutuneesta taiteesta kansainväliselle kustantajalle. Kai toimii myös aktiivisesti teematoimittajana ja tieteellisten julkaisujen toimittajana, ja hänellä on laaja taiteellinen tausta koreografian, tanssikasvatuksen ja esitysten parissa sekä kansallisesti että kansainvälisesti.

Lisätietoja: https://kailehikoinen.academia.edu/

Sara Ilveskorpi taideyhdistys Arkipelag Workshopista Kemiönsaaressa on kuvataiteilija, taidekasvattaja ja väitöskirjatutkija. Hän kertoo Så va he – Niin se oli -projektista, jota rahoittavat Ruotsin Kulttuurirahasto, Taiteen edistämiskeskus ja Kemiönsaaren kunta. Hankkeen ideana oli tuoda taiteen avulla yhteen kotihoidon ja vanhainkotien asiakkaita sekä lapsia ja nuoria COVID-19-pandemian aikana. Hankkeen aikana taiteilijat keräsivät ikäihmisten tarinoita keskustelemalla heidän kanssaan. He kertoivat tarinoita lapsille ja nuorille järjestetyissä taidetyöpajoissa, joissa lapset ja nuoret kuvittivat niitä eri taiteellisin keinoin. Hankkeen lopputulokset ovat esillä näyttelyissä Villa Landessa ja Taalintehtaalla helmi- ja maaliskuussa.

Seminaarin järjestää Kemiönsaaren kunta. Seminaari toteutetaan Svenska Kulturfondenin tuella.