Siirry sisältöön

Osallistuva budjetointi 2024 – kukkiva penkkialue, ulkokuntosali ja apuvälineitä

Maanantaisessa kokouksessaan kunnanhallitus käsitteli tämän vuoden osallistuvaa budjetointia ja vahvisti voittavat ehdotukset. Helmikuussa kunta vastaanotti 17 ehdotusta. Näistä valittiin äänestysvaiheeseen kahdeksan ideaa, joita kaikki yli 12-vuotiaat kuntalaiset saivat äänestää maaliskuussa. 592 äänestä enemmistö meni kolmelle ehdotukselle, jotka toteutetaan vuoden 2024 aikana.

Osallistuva budjetointi on toimintatapa, jossa asukkaat päättävät tietyn rahasumman käytöstä. Osallistuvan budjetoinnin tavoitteena on lisätä asukkaiden vaikuttamis- ja osallistumismahdollisuuksia kunnassa.

Vuokrattavia apuvälineitä arkea helpottamaan

Yksi kolmesta voittavasta ideasta tulee Lenita Lundströmilta. Hän ehdotti, että kunta hankkisi apuvälineitä, joita voidaan lainata niitä tarvitseville kuntalaisille.

– Työskennellessäni soveltavan liikunnan parissa olen nähnyt, kuinka mahtavia apuvälineitä on olemassa. Olisi kovin toivottavaa, että niitä tarvitsevat ihmiset saisivat käyttää niitä! Kuka tahansa meistä voi elämänsä aikana sairastua tai loukkaantua. Silloin voi tarvita apua vaikkapa kävelyyn totuttelemisessa, Lundström sanoo.

Lundströmin mukaan hän on lähettänyt kunnalle suurin piirtein samanlaisen ehdotuksen kolme vuotta peräkkäin.

– Tänä vuonna päätin tehdä hieman kampanjointia saadakseni paljon ääniä. Olin uskomattoman iloinen, kun minulle kerrottiin, että ehdotukseni saa rahoitusta! Nämä apuvälineet tulevat tuomaan paljon iloa käyttäjilleen. Toivon todella, että hankintoja tullaan käyttämään paljon, Lundström sanoo.

Penkkialueella lisää viihtyisyyttä Kemiön torille

Yhteisöllisyyden lisäämiseksi Kemiön keskustaan Jill Karlsson ehdotti, että Villa Landen viereiselle torille rakennettaisiin penkkialue kukkaistutuksineen.

– Haluaisin kovasti enemmän toimintaa Kemiön torille, mutta se on mielestäni vähän ”synkkä”. Kun muutama kesä sitten kävelin Maarianhaminan kävelykadulla ja istuin kukkivalla penkillä ja luin hetken kirjaa, ajattelin, että nämä sopivat hyvin myös meidän torillemme, Karlsson kertoo.

Jill työskentelee yhdistyskoordinaattorina kunnalla ja ilahtui kovasti siitä, että toriin panostetaan:

– Ihanaa, että torista tulee viihtyisämpi. Nyt minun täytyy alkaa keksiä aktiviteetteja sinne!

Ulkokuntosali Dragsfjärdin urheilukentän viereen

Kolmas toteutettava ehdotus on ulkokuntosali Kärran kylään. Idean lähetti Dragsfjärds Idrottsklubb rf, jonka mielestä pieni ulkokuntosali sopisi täydellisesti juoksuratojen, pururadan, jalkapallokentän, leikkipuiston ja DIK-paviljongin yhteyteen.

– Siellä voi treenata kävelylenkin yhteydessä tai lasten temmeltäessä leikkipuistossa, kertoo Dragsfjärdin urheiluseuran puheenjohtaja Jenny Sundqvist.

Sundqvistin mukaan ulkokuntosali lisää myös yhteisöllisyyttä ja sosiaalista vuorovaikutusta:

– Liikuntakentällämme kokoontuu joka viikko ihmisiä lapsista eläkeläisiin erilaisiin aktiviteetteihin. Ulkokuntosali hyödyttää kaikkia, teini-ikäisistä senioreihin. Se tarjoaa monia terveyshyötyjä, jonka lisäksi se on saavutettava ja ilmainen ympäri vuoden. Oli todella hauskaa, että ideamme ulkokuntosalista sai niin hyvän vastaanoton ja paljon ääniä! Me urheiluseurassa olemme erittäin kiitollisia kemiönsaarelaisille.

Voittajien vinkit ensi vuoden osallistuvaa budjetointia varten

– Jos sinusta tuntuu, että sinulla on oikein hyvä idea, älä epäröi lähettää ehdotusta! Jos ehdotus sitten menee äänestykseen, mainosta sitä kunnolla puhumalla ihmisille tai kirjoittamalla siitä sosiaalisessa mediassa. Yritä myös kuvailla ideaa mahdollisimman hyvin, jotta kaikki ymmärtävät mistä on kyse.
Jill Karlsson

– Mieti, mitä lähiympäristöstäsi mielestäsi puuttuu tai mitä voitaisiin parantaa. Mieti sitten konkreettisesti missä, milloin ja miten ideasi voidaan toteuttaa ja mitä se maksaisi.
Jenny Sundqvist / Dragsfjärds idrottsklubb rf


– Kirjoita muistiin vuoden aikana mieleesi tulevat hyvät ideat – muuten unohdat ne ennen kuin on aika lähettää ehdotukset!
Lenita Lundström