Siirry sisältöön

FIX FILM FESTIVAL 2024

Aika:
-
Paikka:
Bio Fix, Villa Lande
Osoite:
Engelsbyntie 8, 25700 Kemiö
Järjestäjä:
Kemiönsaaren kunta & Finlandssvenskt Filmcentrum

FIX FILM FESTIVAL 2024

Tervetuloa Fix Film Festival 2024 -tapahtumaan Kemiönsaarelle! Kahden päivän ajan kutsumme teidät kokemaan  kahdeksaa poikkeuksellista elokuvaa, jotka on valittu käsin elokuvamaailman joka kolkasta. Nämä teokset sisältävät Oscar-ehdokkaita ja muita ylistettyjä elokuvia, ja luvassa on unohtumattoman elokuvakokemuksen kaikille aisteille!

Vuoden 2023 paras kotimainen elokuva – Je’Vida – esitetään lauantaina, ja festivaalin kohokohta on tietenkin elokuvavieraamme! Elokuvan esittelee ohjaaja Katja Gauriloff, joka lähettää henkilökohtaisen videotervehdyksen Fix Film festivaalin kävijöille. Elokuvan jälkeen kuulemme elokuvasäveltäjä Lau Naun ja kuvaaja Tuomo Hutrin ajatuksia elokuvan tekemisestä!

OHJELMA

LAUANTAI
12.00 – 13.53 The Old Oak
13.54 – 15.00 Lounas
15.00 – 17.15 Je’Vida + keskustelu Lau Nau:n kanssa
18.00 – 20.04 Perfect Days 
20.30 – 22.52 Poor Things 

SUNNUNTAI
12.00 – 14.04 Poika ja haikara  
14.04 – 15.00 Lounas
15.00 – 16.45 Past Lives 
17.15 – 19.00 The Zone of Interest 
19.30 – 21.43 The Holdovers 

INFO

Paikka: Bio Fix, Villa Lande, Engelsbyntie 8, 25700 Kemiö

Liput: 8€ / elokuva, 38 € / elokuvapassi
Liput ja elokuvapassit voi ostaa etukäteen Villa Landessa keskiviikko 28.2 – perjantai 1.3 klo 12.00 – 16.00.
Liput ja elokuvapassit voi myös ostaa ovelta, kortilla tai käteisellä.

Café Cake My Way on auki ja tarjoaa festivaalikävijöille lounasta ja ylellisiä kakkuja sekä erikoiskahveja ja muita herkkuja!
Lauantai klo 11.00 – 18.00
Sunnuntai klo 11.00 – 17.15
Lounas: vegetaarinen keitto: 12,50€
HUOM! Osta lounaspassisi etukäteen tai VIIMEISTÄÄN klo 12 samana päivänä!
Lounaspasseja voi myös ostaa etukäteen kahvila Cake My Way:sta keskiviikko 28.2 – perjantai 1.3 klo 12.00 – 16.00.

Oma huone lapsille. Tänä vuonna lastenhoitoa on tarjolla lauantaina klo 15.00-20.00 ja sunnuntaina klo 15.00-19.00. Ilmoitathan lapsesi etukäteen: hanna.odling-rinne@kimitoon.fi. Paikkoja on rajoitettu määrä.

ELOKUVIEN ESITTELY

THE OLD OAK

2023, Englanti
Ohjaus: Ken Loach
Käsikirjoitus: Paul Laverty
Näyttelijät: Ebla Mari, Dave Turner
K- 12, pituus 113 min.
Genret: Draama
Kieli: englanti
Tekstitys: suomi, ruotsi

Kun entiseen kaivoskaupunkiin Englannissa majoitetaan syyrialaisia pakolaisia, kuihtuvan kylän ainoan jäljellä olevan pubin, The Old Oakin tuoppien ääressä alkavat tunteet kuohua. Sodan jaloista pakenevat tulijat nähdään uhkana paikallisille, joilla on yllin kyllin omiakin ongelmia. Valokuvaajan urasta haaveileva nuori Yara (Ebla Mari) kuitenkin ystävystyy pubin isännän TJ:n (Dave Turner) kanssa ja hitaasti erilaiset ihmiset alkavat löytää tiensä saman pöydän ääreen.

The Old Oak sai ensi-iltansa Cannesin elokuvafestivaalin kilpasarjassa 2023. Ken Loachin omien sanojen mukaan hänen viimeinen elokuvansa tiivistää useasti palkitun ohjaajan koko pitkän uran kattavat yhteiskunnalliset teemat. Loachin ja käsikirjoittaja Paul Lavertyn testamentti on elokuvassa kirjailtu kaivostyöläisten banderolliin: yhteisöllisyyden voima, solidaarisuus ja vastarinta.

JE’VIDA

2023, Suomi
Ohjaus: Katja Gauriloff
Käsikirjoitus: Katja Gauriloff, Niillas Holmberg
Näyttelijät: Agafia Niemenmaa, Heidi Juliana Gauriloff, Sanna-Kaisa Palo, Seidi Haarla
K- 12, pituus 113 min.
Genre: Draama
Kieli: koltansaamenkielinen
Tekstitys: suomi, ruotsi

Sisarensa kuoleman jälkeen iäkäs Iida palaa kylään, jonka hän luuli jättäneensä lopullisesti. Iidan mukana on hänen veljentyttärensä Sanna. Matka Pohjois-Suomeen on myös matka ajassa taaksepäin. Kun Iida pitkän vaikenemisen jälkeen alkaa vastentahtoisesti muistella, esiin nousee ikävä tarina pakkosopeuttamisesta ja hyväksikäytöstä. Mutta koemme myös vastoinkäymisissä voimaa ja selviytymisstrategioita. Tutustumme kulttuuriin ja nimeen, jonka Iida joutui pikkutyttönä hylkäämään. Hänen nimensä oli Je’vida.

Je’vida kertoo pakkosuomalaistamisen paineessa taustansa hylänneestä naisesta, jonka tarina nähdään kolmessa aikatasossa. Iäkäs kolttasaamelainen nainen Iida joutuu vanhan kotitilan myymisen ja kulttuuriperimän salaamisen suhteen kahden vaiheille, sillä pois tukahdutettu luonnonläheinen maailma alkaa hiipiä takaisin.

Je’Vida on Katja Gauriloffin (Kuun metsän Kaisa) voimakas ja syvästi tunteisiin vetoava tarina, jonka käsikirjoituksen hän kirjoitti yhdessä Niilas Holmbergin kanssa. Se on ensimmäinen pitkälti kolttasaameksi (nuõrttsääʹmǩiõll) kerrottu pitkä elokuva, jota puhuu nykyään noin 300 itäsaamelaista. Gauriloffin elokuva on julma mutta toiveikas tarina. Tuomo Hutri vastaa vangitsevasta mustavalkokuvauksesta klassisessa 4:3 -formaatissa, joka tekee Je’vida-elokuvasta yhden talven kauneimmista elokuvaelämyksistä, ja muusikko Lau Nau on luonut elokuvaan Jussi-ehdokkuuden saaneen musiikin.

Kemiönsaaren omana laulajana ja lauluntekijänä tunnettu Lau Nau on myös usein palkattu elokuvamuusikko, ja elokuvan jälkeen hän kertoo festivaaliyleisölle Je’Vida -elokuvan musiikin tekoprosessista!

PERFECT DAYS

2024, Japani, Saksa
Ohjaus:
Wim Wenders
Käsikirjoitus: Takuma Takasaki, Wim Wenders
Näyttelijät: Kôji Yakusho, Yumi Asô, Tokio Emoto
Sallittu, pituus 124 min.
Genre: Draama
Kieli: japani, englanti
Tekstitys: suomi, ruotsi

Hirayama vaikuttaa tyystin tyytyväiseltä yksinkertaiseen elämäänsä Tokion yleisten wc-tilojen siivoojana. Säntillisen päivärutiininsa ohella hän nauttii suuresti musiikista ja kirjoista sekä rakastaa puita ja ottaa niistä kuvia vanhalla pokkarikamerallaan. Odottamattomien kohtaamisten sarja paljastaa vähitellen lisää tämän sydämellisen miehen menneisyydestä.

Wim Wendersin ohjaama ja yhdessä Takuma Takasakin kanssa käsikirjoittama jokapäiväistä kauneutta pohdiskeleva Perfect Days valittiin Japanin Oscar-ehdokkaaksi. Cannesissa se palkittiin henkisyyttä ja ihmisyyttä korostavan ekumeenisen juryn palkinnolla ja Kôji Yakusho voitti parhaan miesnäyttelijän palkinnon koskettavasta roolityöstään.

POOR THINGS

2024, USA, Irlanti, Englanti
Ohjaus: Yorgos Lanthimos
Näyttelijät: Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe, Ramy Youssef, Jerrod Carmichael
K-16, pituus 142 min.
Kieli: englanti
Tekstitys: suomi, ruotsi

Elokuvantekijä Yorgos Lanthimos ja tuottaja Emma Stone tuovat valkokankaalle mielikuvituksellisen tarinan Bella Baxterin (Stone) uskomattomasta evoluutiosta. Bella on nuori nainen, jonka nerokas mutta omintakeinen tiedemies tri Godwin Baxter (Willem Dafoe) herättää henkiin. Aluksi Bella on innokas opettelemaan elämää Baxterin siipien suojassa. Elämänjanossaan hän kuitenkin karkaa sliipatun ja paheellisen lakimiehen Duncan Wedderburnin (Mark Ruffalo) mukana myrskyisälle matkalle halki mantereiden. Sen myötä aikansa ennakkoluulot karistaneesta Bellasta kasvaa vankkumaton vapauden ja tasa-arvon puolustaja.

Poor Things voitti Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon ja se sai Suomen ensiesityksensä tuoreeltaan Rakkautta ja Anarkiaa -festivaalin R&A-gaalan elokuvana syyskuussa. Emma Stone palkittin Golden Globella suorituksestaan parhaana naisnäyttelijänä komediassa tai musikaalissa. Elokuva voitti myös parhaan elokuvan (komedia tai musikaali) Golden Globe -palkinnon.

POIKA JA HAIKARA – Kimitachi wa Do Ikiruka

2023, Japani
Ohjaus: Hayao Miyazaki
Käsikirjoitus: Hayao Miyazaki
Näyttelijät: Soma Santoki, Masaki Suda, Takuya Kimura
K- 12, pituus 124 min.
Genret: Animaatio, Fantasia, Seikkailu
Kieli: japani
Tekstitys: suomi, ruotsi

Nuori Mahito-poika kaipaa äitiään ja päätyy etsimään tätä elävien sekä kuolleiden jakamasta rajamaailmasta. Siellä kuolema päättyy ja uusi elämä voi alkaa. POIKA JA HAIKARA on Hayao Miyazakin osin omaelämäkerrallinen fantasia elämästä ja kuolemasta, tarina luomisesta sekä ystävyyden merkityksestä.

POIKA JA HAIKARA on Oscar-palkitun Hayao Miyazakin ensimmäinen pitkä elokuva kymmeneen vuoteen. Sen on tuottanut Studio Ghiblin alkuperäinen perustajajäsen Toshio Suzuki. Käsin piirretyn elokuvan musiikin on luonut Miyazakin pitkäaikainen vakiosäveltäjä Joe Hisaishi. Tunnusmelodian esittää J-Pop -supertähti Kenshi Yonezu.

PAST LIVES

2024, Eteläkorea, USA
Ohjaus: Celine Song
Käsikirjoitus: Celine Song
Näyttelijät: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro
Sallittu, pituus 105 min.
Genret: Draama
Kieli: korea, englanti
Tekstitys: suomi, ruotsi

Lapsuudenystävät Nora ja Hae Sung joutuvat eroon toisistaan, kun Noran perhe muuttaa pois Etelä-Koreasta. Kaksikymmentä vuotta myöhemmin he tapaavat New Yorkissa ja viettävät viikon yhdessä: onko olemassa ikiaikainen kohtalo, joka solmii sieluja yhteen? Past Lives on sydäntä särkevä moderni romanssi elämän risteyskohdista.

Celine Songin herkkä ja hienovarainen ohjausdebyytti Past Lives sai maailmanensi-iltansa Sundancen elokuvafestivaaleilla valloittaen sekä yleisön että kriitikoiden sydämet. Elokuvaa on ylistetty paitsi yhdeksi vuoden parhaista elokuvista, myös vaikuttavimmaksi rakkaustarinaksi vuosikausiin.

THE ZONE OF INTEREST

2024, Englanti, USA, Puola
Ohjaus: Jonathan Glazer
Käsikirjoitus: Martin Amis, Jonathan Glazer
Näyttelijät: Sandra Hüller, Christian Friedel, Freya Kreutzkam
K- 12, pituus 105 min.
Genre: Drama
Kieli: saksa, puola
Tekstitys: suomi, ruotsi

Auschwitzin komentaja Rudolf Höss ja hänen vaimonsa Hedwig yrittävät rakentaa perheelleen unelmaelämää leirin vieressä sijaitsevaan taloon ja puutarhaan.

Jonathan Glazerin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva perustuu löyhästi Martin Amisin samannimiseen kirjaan. Elokuvan pääosissa nähdään Christian Friedel ja Sandra Hüller.

Cannesissa 2023 Grand Prix’n voittanut elokuva kertoo näennäisen banaalista elämästä absoluuttisen pahan varjossa.

THE HOLDOVERS

2024, USA
Ohjaus: Alexander Payne
Käsikirjoitus: David Hemingson
Näyttelijät: Paul Giamatti, Dominic Sessa, DaVine Joy Randolph
K- 12, pituus 133 min.
Genret: Draama, Komedia
Kieli: englanti
Tekstitys: suomi, ruotsi

Arvostetun Alexander Paynen ohjaama THE HOLDOVERS seuraa maineikkaan amerikkalaiskoulun jääräpäistä opettajaa (Paul Giamatti), joka joutuu jäämään kampukselle joululoman ajaksi kaitsemaan oppilaita, joilla ei ole paikkaa, minne mennä. Lopulta hän muodostaa odottamattoman siteen erään rikkinäisen, mutta fiksun oppilaan (Dominic Sessa) sekä poikansa Vietnamin sodassa juuri menettäneen koulun pääkokin (Da’Vine Joy Randolph) kanssa.