Siirry sisältöön

Home Libraries are the New Black

Aika:
- klo -
Paikka:
Kulturhus Björkboda
Osoite:
Smedskullantie 3
Järjestäjä:
Kulturhus Björkboda

Home Libraries are the New Black
Andrew Gryf Paterson (SCO, FI)
Kulturhus Björkboda, Salon
9.2.-10.3.2024
to/tor-su/sön 11-17 (la/lör 11-15)

Avajaiset 9.2.2024 klo 18-20

Mitä tapahtuu kun yksityinen, koko elämän aikana kerätty kotikirjasto asetetaan esille yhteiseen tilaan? Miten kotikirjastokokoelmaa voi kehittää yhdessä täydentäen, kuratoiden ja moninaisuutta kunnioittaen? Miten vaalia ja laajentaa tällaista yhteisöllistettyä kirjastoa? Mitä kotikirjastot voivat lisätä julkisten kirjastojen tarjoomaan ja miten ne voivat tukea alueen kulttuuritoimintaa?

Nämä kysymykset ovat lähtökohtana Patersonin residenssille ja näyttelylle, jossa hänen koko henkilökohtainen kirjastonsa on esillä ja luettavissa Kulturhus Björkbodan salongissa. Taiteilija-tutkija myös asuu ja työskentelee salongissa koko näyttelyn ajan ja isännöi vierailijoita kirjastossaan. Lähes kaikki kirjat ovat englanninkielisiä ja kattavat laajan valikoiman aiheita yli 20 vuoden ajalta. Henkilökohtainen kirjasto on myös omintakeinen omakuva vuosien saatossa kertyneistä mieltymyksistä, fantasioista, tutuista ja tuntemattomista asioista. Italialaisen kirjailijan ja toimittajan Umberto Econ (1932-2016) mukaan kirjastoa tulisi juhlia “työvälineenä”, jolla on kunnianhimoisia tavoitteita ja joka tukee elinikäistä oppimista.

Näyttelyn avulla yritetään saavuttaa yhteys paikallisiin ja etsiä yhteisiä kiinnostuksen kohteita, samankaltaisia tai samoja kirjoja ruotsin- tai suomenkielisinä, järjestää, lukupiirejä ja nettiradiolähetyksiä sekä jakaa tätä avointa bibliografiatyötä. Salongissa on esillä myös matokompostori, jonka madot kierrättävät mullaksi rikkoontuneita kirjoja. Seuraa Kulturhus Björkbodan sosiaalisesta mediasta kirjaston ohjelmaa ja aikatauluja.

Taiteilija on paikalla talossa näyttelyn avajaisista alkaen 9. helmikuuta 2023 klo 18.00 Näyttelyn aukioloajat: 9.2.–10.3.2024 torstaista sunnuntaihin klo 11-17 (lauantaisin klo 11-15).

Andrew Gryf Paterson on skotlantilainen taiteilija-organisoija, kouluttaja, kulttuurituottaja ja riippumaton tutkija, joka asuu Helsingissä. Hänen työnsä on sosiaalisesti suuntautunut media-, verkosto- ja ympäristötaiteen ja aktivismin aloille. Hänen luovia vahvuuksiaan ovat hybridisyys, viestintä, organisaatio- ja verkostotaiteet. Patersonilla on kyky tuoda yhteen ja sitouttaa ihmiset luovaan tutkimiseen, kehittää väliaikaisia yhteisöjä ja kerätä odottamattomia elementtejä ja rakenneosia luoden näin uusia paikkoja kulttuuritoiminnalle ja tutkimukselle. Häntä kiinnostaa tutkia kenttätyön taiteellisia ja aktivistisia muotoja, ruohonjuuritason kulttuuriperintöä ja kehittyviä vertaisverkkoja yhteiskunnassa.

Andrew Gryf Patersonin portfolio/arkisto:
http://www.agryfp.info