Siirry sisältöön

The Big Crash

Aika:
-
Paikka:
Kulturhus Björkboda
Osoite:
Smedskullavägen 3
Järjestäjä:
Kulturhus Björkboda

The Big Crash
Malte Steiner
8.9.–22.10.2023
Kulturhus Björkboda

The Big Crash on laaja taideteos, joka haarautuu moniin eri suuntiin, kuten maalaustaiteeseen, elektroniseen taiteeseen, äänitaiteeseen ja musiikkiin, verkkotaiteeseen, kuvanveistoon ja installaatiotaiteeseen. Teos ilmentää Steinerin käsitettä nykyaikaisesta poikkitaiteellisesta Gesamtkunstwerkista ja alkoi alkuvuodesta 2019.

Teoksen temaattinen lähtökohta on kiinteistömarkkinoiden epävakaus äärimmäisen gentrifikaation seurauksena. Jotain, jota tapahtuu aktiivisesti kaikissa suuremmissa kaupungeissa ympäri maailmaa. Tämän seurauksena on odotettavissa “suuri kuplan romahdus”, ja teos käsittelee tämän liikkeen aiheuttamaa kasvavaa epävakautta ja sen vaikutuksia yhteiskuntaan. The Big Crashin on tarkoitus kasvaa, ja sen ensimmäiset osat perustuvat ohjelmistoon, joka louhii internetistä kiinteistötietoja, tässä sivustoja, jotka toimivat vuokrakiinteistöjen, huoneiden ja asuntojen välittäjinä. Esimerkkinä valittiin Berliini, koska markkinat ja kaupungin gentrifikaatio ovat laajentuneet niin kovaa vauhtia viime vuosina.

Malte Steinerin koodaama räätälöity ohjelmisto kerää kiinteistösivustojen tietoja, kuten hintoja ja neliömetrejä, mutta myös mainosten visuaalisia tietoja. Nämä analysoidaan koneoppimisalgoritmilla, joka suorittaa kuvan segmentoinnin ja erottelee siten kuvista löytyvät kohteet kuvapalasiksi. Näitä fragmentteja käytetään sitten taideteoksen eri muodoissa. Big Crashissa on kyse myös median siirrosta, eli data voidaan muuntaa fyysisiksi objekteiksi ja nämä takaisin virtuaaliseen tilaan. Kuvan segmentointialgoritmin tulokset on tässä maalattu öljyllä kankaalle. Hintojen numeeriset tiedot siirretään MIDI- ja OSC-tiedoiksi, joilla ohjataan syntetisaattoreita ja luodaan generatiivisia äänimaisemia.

Taiteilija esiintyy avajaisiltana 8.9.

Malte Steiner (s. 1970) on saksalainen mediataiteilija, elektroninen muusikko ja säveltäjä. Hän aloitti elektronisen musiikin ja visuaalisen taiteen luomisen 1983 ja kehitti omaa näkemystä monitieteisestä, Gesamtkunstwerkistä. Ensimmäiset näyttelyt jo vuonna 1983. Vuonna 1986 Steiner suoritti sähköakustisen musiikin kurssin Lüneburgissa H.W. Erdmann ja antoi ensimmäiset konserttinsa seuraavina vuosina mm. g. Saksassa, Ranskassa ja Belgiassa, ja aloitti vuonna 1987 julkaisemalla musiikkiaan kasetilla, myöhemmin vinyylillä, CD:llä ja verkossa.

Vuonna 1998 hän aloitti elektronisen taiteen ja installaatioiden luomisen, teki vuonna 2003 useita verkkotaideprojekteja, mukaan lukien visuaalisen verkostoitumisen yhteistyöympäristö, joka esiteltiin Java-museossa Sofiassa, Bulgariassa.

Erilaisten musiikkiprojektien lisäksi Steiner on mukana useissa avoimen lähdekoodin projekteissa ja on pitänyt luentoja, radioesityksiä ja työpajoja. Artist-In-Residency i.E. Open Cityssä (La Ciudad Abierta) Of Ritoquessa, Chilessä 2011 jai yhdessä Tina Mariane Krogh Madsenin kanssa Iissä, Suomessa 2018. 2018 hän muutti Aalborgiin, Tanskaan ja aloitti vuonna 2019 työskennellen uudessa taideprojektissa The Big Crash – taidetta orastavan kiinteistökuplan puhkeamiselle, joka pohtii asuntokriisiä ja gentrifikaatiota. The Big Crashin